Alto Barrica Cava Brut
Producent
Producentem wina jest Bodegas Covinas, winiarnia stworzona z połączenia najlepszych winemakerów z 10-ciu rodzin. Dzięki zaangażowaniu, długoletniemu doświadczeniu i pasji winnica została wyróżniona najwyższym stopniem w kategorii „quality food” w Hiszpanii. Tworzy szeroką gamę win doskonale reprezentujących hiszpańskie winogrona oraz kulturę winiarską.
Region
Katalonia zajmuje północno-zachodnią część Hiszpanii i rozciąga się od Pirenejów do Morza Śródziemnego. Na terenie regionu można wyróżnić aż trzy różne mikroklimaty, dzięki którym wina tam tworzone mogą się od siebie diametralnie różnić. Najwyższe temperatury obserwowane są na nadmorskiej równinie, im bardziej teren staje się pagórkowaty, tym temperatura spada, a najchłodniej jest na górzystej części, gdzie winnice uprawiane są na wysokościach nawet 800 metrów n.p.m. Jest to region w znacznej części skoncentrowany na uprawie trzech lokalnych odmian i produkcji z nich wina musującego Cava.
Wino musujące Cava
Cava to tradycyjne wino musujące produkowane w Hiszpanii, głównie w regionie Penedes, skąd pochodzą winogrona tworzące ten trunek. Są to odmiany Xarello, Parellada i Macabeo. Każdy ze szczepów wzbogaca wino o dodatkowe cechy, jak orzeźwiająca kwasowość, przyjemna słodycz i miła dla podniebienia konsystencja. Wino powstaje za pomocą metody klasycznej, zwanej również szampańską. Polega ona na dwukrotnym fermentowaniu wina, z czego druga fermentacja odbywa się w zamkniętych butelkach. W ten sposób powstają w trunku słynne bąbelki powietrza.
Alto Barrica Cava Brut
Wino jest tradycyjnym kupażem odmian Xarello, Parellada i Macabeo. Charakteryzuje się jasno-żółtą połyskującą barwą i przyjemnym bukietem wypełnionym świeżymi aromatami zielonego jabłka i skórki cytryny. W smaku delikatna zrównoważona kwasowość dodaje elegancji i podkreśla wytrawny smak zielonego jabłka. Trwałe musowanie maleńkich bąbelków sprawia, że po każdym kieliszku ma się ochotę na więcej.