Santa Sofia Antichello Merlot – DOC Delle Venezie – Włochy
Świetna linia prostych, łatwych do picia win od renomowanej, rodzinnej firmy Santa Sofia istniejącej od 1811 roku. Antichello to połącznie jakości z wieloletnią historią rodzinnej winnicy Santa Sofia gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością.
Winiarnia Santa Sofia została założona w 1811 roku, a jej siedziba i piwnice znajdowały się w malowniczej willi, pochodzącej z XVI wieku projektu Andrea Palladino. Budowla znana wcześniej jako Villa Sarego, obecnie jako Villa Santa Sofia, jest jednym z najważniejszych i najpiękniejszych zabytków architektury w regionie Valpolicella. Od roku 1996 znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO, wraz z pozostałymi budowlami autorstwa Andrea Palladino. Dzisiaj z pierwotnej wersji projektu Palladino zostało około 30% budynku. Warto wspomnieć o piwnicach do przechowywania wina, znajdujących się na terenie posiadłości. Najstarsza z nich jest datowana na rok 1300 i została zbudowana przez mnichów z San Bernardino, mieszkających w kościele pod wezwaniem Santa Sofia. Kościół ten wiele lat później stał się częścią posiadłości – jej kaplicą.
W 1967 roku Giancarlo Begnoni kupił od hrabiny Rizzardi historyczną winnicę Santa Sofia w Pedemonte. Będąc winiarzem, który przywiązywał dużą wagę do jakości win rozpoczął proces innowacji, który sam nazwał „strategią doskonałości”. W 2006 roku narodziło się Antichello, młodsza i bardziej wszechstronna propozycja niż historyczna marka korporacyjna Santa Sofia. Antichello to nowa marka, która kontynuuje 50-letnią tradycję winiarską rodziny Begnoni.
Veneto jest jednym z najbardziej płodnych regionów winiarskich we Włoszech, tuż obok Sycylii i Apulii. Produkuje się tutaj niemal jedną piątą włoskich win jakościowych – około 8 milionów hektolitrów z około 40 odmian winorośli, z czego jedna czwarta posiada status DOC. Istnieje zauważalny podział na wschód i zachód co do reputacji i jakości win. Podczas gdy prowincja Werona, w której powstają słynne wina takie jak soave, bardolino i jedno z trzech królewskich czerwonych win włoskich – Amarone, tak wina z okolic Breganze, Colli Berici i Colli Euganei są praktycznie anonimowe. Nie należy zapominać o powszechnie lubianym prosecco, które można określić mocnym reprezentantem win ze wschodniej części Veneto.
Szczep winogron Merlot używany jest do produkcji wina na całym świecie. W Europie często służy do mieszania z innymi gatunkami gron, ponieważ dojrzewa szybko, nie jest tak narażony na późniejsze jesienne niepogody. W kupażach daje winom kolor i łagodzi ostre taniny innych czerwonych szczepów.
Antichello Merlot delle Venezie powstaje w 85% z Merlot oraz 15% Corviny. Fermentuje w temperaturze 20 – 25 stopni Celsjusza. Maceracja trwa 8 dni. Wino o intensywnym rubinowym kolorze, świeże, a zarazem pełne z posmakiem gorzkich migdałów. Idealne do zimowych zup, średnio dojrzałych serów i pieczeni.