Bernard Magrez Chateau Pape Clement Clementin du Pape Blanc
„Château Pape Clément jest jednym z moich klejnotów, rzadkim winem, którego elegancja i moc są owocem długiego procesu pasji i zaangażowania.” – Bernard Magrez
Uznane na całym świecie, jest dziś kluczowym punktem odniesienia wśród kategorii Grands Crus zarówno dla wina czerwonego, jak i białego.
Producent
Bernard Magrez jest właścicielem 40 winnic we Francji (Bordeaux i Langwedocja) oraz w 8 innych krajach. Zarządza firmą wraz z synem Philippe oraz córką Cécile Daquin. Ich motto to: „Inspiracja, pasja, siła i motywacja”. Chateau Pape Clément położone w Pessac, u bram Bordeaux to jedno z najstarszych Grand Cru de Bordeaux, oraz jedno z najjaśniejszych klejnotów Bernarda Magrez. Winnice zostały obsadzone ponad 7 wieków temu przez Bertranda de Goth, który w 1305 został papieżem – Klemensem V i właśnie na jego cześć jedno z najznamienniejszych win Grand Cru dumnie nosi nazwę – Château Pape Clément (tłum. Chateau Papieża Klemensa). Uprawy zajmują 60 hektarów unikalnego terroir, a każda z działek należących do winnicy pielęgnowana jest z ogromną pasją i poświęceniem. Château Pape Clément należy od 1959 roku do wąskiego grona Grands Crus Classés de Graves.
Region
Z 57 różnymi apelacjami AOC obejmującymi 120 000 hektarów winnic, Bordeaux jest największym regionem produkcji szlachetnego wina Appellation d’Origine Contrôlée we Francji i na całym świecie. Region winiarski Bordeaux o wielu odmianach produkuje głównie wina czerwone z Merlot , Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc oraz białe wina z odmian Sauvignon i Semillon. Oficjalny region winiarski Bordeaux rozciąga się na 130 kilometrów w głąb lądu od wybrzeża Atlantyku. Produkcja regionu obejmuje zarówno niedrogie wina codziennego użytku, jak i jedne z najdroższych i najbardziej prestiżowych marek na świecie. Butelki wytrawnego czerwonego wina produkowanego pod nazwą Bordeaux można kupić za zaledwie kilkanaście złotych. Te z najlepszych zamków są regularnie wymieniane za kilkanaście… tysięcy.
Bernard Magrez Chateau Pape Clement Clementin du Pape Blanc
Wino jest kupażem odmian: Sauvignon Blanc (50%), Semillon (36%), Sauvignon Gris (9%) oraz Muscadelle (5%). Zanim trafia do butelek spędza na leżakowaniu 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Jest to eleganckie białe wino, tłuste i jedwabiste. Po dobrym napowietrzeniu eksploduje z kieliszka pięknymi zapachami dojrzałych brzoskwiń, świeżego grejpfruta i ciasta limonkowego oraz akcentami cedru, wiciokrzewu i tostów. Wymaga eleganckich potraw na bazie krabów, muli, tłustych ryb i dzikiego ptactwa.