Borges Gavarez Vinho Verde – Minho/Vinho Verde DOC – Portugalia
Producent
Winiarnia Borges S.A. założona w roku 1884 przez dwóch braci, Antonio i Francisko Borges, jest dziś jedną z najbardziej znanych firm winiarskich Portugalii. Od ponad 130 lat winnica ma ręce pełne pracy, co roku wypuszczając na rynek coraz lepsze produkty. Borges S.A. specjalizuje się w produkcji wina spokojnego, w swojej ofercie posiada wina czerwone, białe, różowe, ale także wino wzmacniane Porto.
Region
Vinho Verde to apelacja w regionie Minho w północno – zachodniej części Portugalii. Nazwa odnosi się to młodości i świeżości wina, a nie jak powszechnie przyjęto od koloru, ponieważ z powodzeniem wytwarza się w ramach tej apelacji także wina białe i czerwone (zwane maduro – dojrzałe), na niewielką skalę również różowe. Jako, że jest butelkowane zaraz po zbiorach i pite jako młode, zyskało taką samą sławę jak słynne Beaujolais Nouveau z Francji. Dzieje się to za sprawą lokalizacji i klimatu regionu Minho. W odróżnieniu od innych regionów dużo tam pada i nie jest wcale tak ciepło. Dlatego wina mają dużo kwasu a co za tym idzie są bardzo orzeźwiające i aromatyczne. Wyjątkowość polega również na uprawie endemicznych szczepów, których apelacja ma w swojej propozycji kilkanaście, a wśród nich czołowe białe szczepy: Loureiro (galaretka cytrynowa), Arinto (kwaśne jabłko), Alvarinho (minerały), Avesso, Trajadura.
Borges Gavarez Vinho Verde
Wino jest kupażem lokalnych szczepów Avesso, Azal, Loureiro, Paderna i Trajadura. To wino białe, półwytrawne o lekko filigranowym kolorze szmaragdu i bryzy morskiej. Nos pełen świeżości i woni cytrusów. W ustach czuć wyraźny akcent perlistości, dzięki odpowiedniej, wysokiej kwasowości. Wino zdecydowanie lekkie, młode. Serować w temperaturze 9-13C. Pasuje do ryb, skorupiaków i lekkich przystawek. Gotowe do picia, bez potencjału starzenia. Wspaniały towarzysz letnich imprez, spotkań w plenerze, rejsów żeglarskich i niewątpliwie do relaksu.