Bouchard Aine & Fils Pinot Noir – Vdp d’Oc – Francja
Producent
Początki sięgają 1731 roku, kiedy to Michel Bouchard postanowił osiedlić się w Burgundii i założyć własny biznes. Początkowo zajmował się tkaninami i pośrednictwem w sprzedaży wina. W 1750 roku jego najstarszy syn, Joseph, postanowił iść w ślady ojca i oprócz pośrednictwa zająć się produkcją wina. Blisko współpracowali z lokalnymi winemaker’ami, skupiając się na burgundzkich szczepach Chardonnay i Pinot Noir i tradycyjnej kulturze winifikacji. Wina miały być eleganckie, bez nadmiernej agresywności. Posiadać dobrą strukturę i odpowiednią kwasowość, aby zachować potencjał starzenia. Miały zachwycać aromatem, a jednocześnie mieć charakter. W winnicy kładli więc nacisk na perfekcyjną selekcje gron, winifikację i proces starzenia. Wina przechowywano w beczkach ok 14-16 miesięcy, wykorzystując ok 15-30% beczek z nowego dębu. W ciągu ostatnich dwóch lat winnica Bouchard Aine&Fils zdobyła ponad 20 różnych nagród i wyróżnień. Nieustępliwe dążenie do perfekcji w jakości, autentyczności w stylu i prestiżu w nazwie, formuje przez przeszło dwa stulecia markę Bouchard Aine&Fils , która jest synonimem najlepszych win burgundzkich.
Region
Burgundia leży na terytorium Północnej Francji, między miastami Dijon (północ), a Lyon (południe). Winnice Burgundii ciągną się przez ok. 140 km, wzdłuż prawego brzegu rzeki Saony, od miasta Dijon na północy do Mâcon na południu. Panuje tu klimat kontynentalny z chłodnymi zimami i wiosennymi przymrozkami. Lata są natomiast ciepłe, często gorące, ale nigdy tak suche jak na południu – w dolinie Rodanu czy Langwedocji. Gleby, w przeważającej części gliniasto-wapienne, powstały w wyniku erozji wapiennych skał ze wznoszącego się nad Côte d’Or płaskowyżu Jury, osadzających się na niesionych przez Saonę iłach. Wyjątkiem jest Chablis, stanowiące oddaloną od centrum Burgundii enklawę leżącą na grubych pokładach wapienia zwanego Kimerydem.
Burgundia to kraina wąwozów, kanałów, malowniczych łąk i żyznych pól. Pięknych romańskich kościołów i zabytków. Słynie ze wspaniałej Musztardy Dijon, likieru z czarnych porzeczek zwanego crème de cassis, który w połączeniu z winem białym daje napój zwany Kirem. W Burgundii pomimo dobrego winiarsko klimatu, mniejsze znaczenie dla win ma dobra lokalizacja, wysokość czy nachylenie stoku. Główne znaczenie odgrywa odpowiednie ułożenie kamienistych, wapiennych warstw gleby z dobrym drenażem w stosunku do zatrzymujących wodę iłów i margli. To stąd biorą się zaskakujące niekiedy sytuacje, kiedy siedlisko grand cru dzieli tylko parę metrów od znacznie gorszej parceli, zaś orientacja w skomplikowanej geomorfologii tutejszego terenu jest podstawową kwalifikacją enologów. W Burgundii poza białymi szczepami chardonnay, aligote, w dużej ilości sadzi się dwa rodzaje czerwonych szczepów gamay i pinot noir. W 1395 roku Filip Śmiały, książę Burgundii nakazał usunięcie w całym swoim księstwie winorośli odmiany gamay i zastąpienie jej przez pinot noir, przez co utrwalił podział burgundzkich winnic na szlachetne Côte d’Or i plebejskie Beaujolais. Tym samym szczep pinot noir zyskał na znaczeniu, a gamay stał się nielicznym dodatkiem.
Szczep
Pinot Noir to winorośl o gronach wyglądem przypominających szyszkę, stąd najpewniej pochodzi nazwa pinot. Szczep pochodzi z Francji. Znany jest również pod innymi nazwami : spatburgunder, pinot nero, bouchet, czy petit cabernet. Naukowcy sugerowali, że powstał z krzyżówki pinot meuniera i traminera, ale genetyczne badania wykazały ze pinot meunier ma ten sam kod genetyczny. Dodatkowo odnaleziono w Columelli w księdze De Re Rustica opis idealnie pasujący do cech pinota, a pochodzi ona z pierwszego wieku naszej ery. Badania wykazały, że Pinot Noir ma ogromne predyspozycje do mutowania i łączenia się w spontaniczne krzyżówki. Prawdopodobnie taki właśnie mezalians z dawniej uprawianym szczepem gouais blanc mógł dać początek szczepom chardonnay , aligote, gamay beaujolais. Do dziś dnia w samej Francji powstało wiele jego krzyżówek nieznacznie różniących się między sobą budową i charakterystyką. Wina z tego szczepu charakteryzują się niską zawartością tanin i garbników i dość wysoka kwasowością. Aromaty bogate w truskawki, maliny, wiśnie, czerwone porzeczki. Barwa wina dość jasna. Wino dobrze znosi leżakowanie w beczkach, a starzejąc się nabiera aromatów wanilii, kokosa, dymu, dębiny, cedru, skóry, trufli i cygara. Ze szczepu produkuje się tak wina czerwone jak i różowe i białe w typie blanc de noir-czyli produkowane bez udziału skórek.
Bouchard Aine & Fils Pinot Noir
Wino Pinot Noir Bouchard w apelacji vin du pays charakteryzuje się przyjemnym aromatem truskawek i wiśni. Lekkie nuty czekolady i mięty pojawiają się w tle. Na finiszu wyczuwalna lekka dębowa nuta. Przyjemne delikatne taniny i wyraźna kwasowość mogą być miłym połączeniem do kaczki podanej w pomarańczach.