Bouchard Aine & Fils Pommard
Klasyka stylu win ze powstających ze szczepu Pinot Noir z Bourgundi od renomowanej bourgundzkiej firmy Bouchard Aine & Flis , robiącej wina od 1750 r
Producent
Marka Bouchard Aine & Fils powstała w Burgundii w połowie XVIII wieku. Początkowo zajmowała się handlem tkaninami, by następnie zmienić branżę i rozpocząć produkcję win. W ciągu lat marka stała się gwarantem jakości i zyskała popularność na niemal każdym kontynencie, stając się największym eksporterem w Burgundii i wysyłając wina do 30 krajów. Według danych z 2005 roku Bouchard Aine & Fils sprzedaje rocznie 4 miliony butelek na całym świecie. Dziś produkcja win obejmuje nie tylko Burgundię, ale również Bordeaux i Dolinę Rodanu.
Region
Burgundia to kraina wąwozów, kanałów, malowniczych łąk i żyznych pól. Pięknych romańskich kościołów i zabytków. Słynie ze wspaniałej Musztardy Dijon, likieru z czarnych porzeczek zwanego crème de cassis, który w połączeniu z winem białym daje napój zwany Kirem. W Burgundii pomimo dobrego winiarsko klimatu, mniejsze znaczenie dla win ma dobra lokalizacja, wysokość czy nachylenie stoku. Główne znaczenie odgrywa odpowiednie ułożenie kamienistych, wapiennych warstw gleby z dobrym drenażem w stosunku do zatrzymujących wodę iłów i margli. To stąd biorą się zaskakujące niekiedy sytuacje, kiedy siedlisko grand cru dzieli tylko parę metrów od znacznie gorszej parceli, zaś orientacja w skomplikowanej geomorfologii tutejszego terenu jest podstawową kwalifikacją enologów. W Burgundii poza białymi szczepami chardonnay, aligote, w dużej ilości sadzi się dwa rodzaje czerwonych szczepów gamay i pinot noir. W 1395 roku Filip Śmiały, książę Burgundii nakazał usunięcie w całym swoim księstwie winorośli odmiany gamay i zastąpienie jej przez pinot noir, przez co utrwalił podział burgundzkich winnic na szlachetne Côte d’Or i plebejskie Beaujolais. Tym samym szczep pinot noir zyskał na znaczeniu, a gamay stał się nielicznym dodatkiem.
Odmiana
Pinot Noir została oficjalnie uznana i sklasyfikowana jako pierwsza winorośl na świecie w roku 1375. Dziś jest jedną z najważniejszych i jedną z najszlachetniejszych odmian winiarskiego świata. Na terytorium Burgundii uprawiany był już od czasów Rzymskich zarówno przez Rzymian, jak i Galów. Następnie tradycję uprawy Pinot Noir przejęli chrześcijańscy mnisi. W VI wieku kościelne uprawy Pinot Noir w Burgundii (kościelne czyli uprawy przeznaczone do produkcji wina mszalnego) zajmowały niemal połowę regionu. Do dziś to Burgundia pozostaje prawowitym domem Pinot Noir, chociaż uprawy tej odmiany można spotkać w każdym kraju winiarskim świata. Pinot Noir jest bardzo wymagającym w uprawie szczepem i stworzenie z niego dobrego wina jest prawdziwą sztuką – mówi się wręcz, że to nie producent tworzy Pinot Noir, a Pinot Noir tworzy producenta. Przysparza także problemów w produkcji, przez co tylko doświadczeni winiarze mają śmiałość do produkowania z niego win.
Bouchard Aine & Fils Pommard
Wino czerwone, wytrawne, o wiśniowo-czerwonej barwie i złożonych aromatachwiśni, moreli oraz świeżych fig z lekkim, korzennym dotykiem. W ustach pełne, dobrze zbudowane, o silnej owocowości i dobrze wyważonych taninach. Trwały, owocowo-korzenny finisz. Wino dojrzewało przez 12-14 miesięcy w dębowych beczkach. Jest doskonałym przykładem dla trunków z Pommard – mocnych, o pięknej barwie i żywym bukiecie.