Bouchard Aine & Fils Reserve Bourgogne Chardonnay
Producent
Winiarska przygoda rodziny Bouchard rozpoczęła się w latach 30. XVIII wieku i trwa nieprzerwanie do dziś. Michel Bouchard przeniósł się do Burgundii w roku 1731 i osiedliwszy się otworzył własne przedsiębiorstwo zajmujące się handlem tkaninami. Ponieważ w Burgundii największą popularnością cieszyła się branża winiarska, po krótkim czasie do tkanin dołączyło również pośredniczenie w sprzedaży wina. Gdy w 1750 roku firmę przejął Joseph Bouchard, syn Michela, rodzina skupiła się już całkowicie na winiarskiej części biznesu. Bouchardowie ściśle współpracowali i przyjaźnili się z najlepszymi lokalnymi winiarzami oraz właścicielami winnic, a dzięki zaangażowaniu znani byli jako sprzedawcy najlepszych win z regionu. Pozwoliło im to na zebranie odpowiednich funduszy i wybudowanie własnej winiarni ze specjalną piwnicą do leżakowania wina. Od samego początku istnienia marki Bouchard Aine & Fils jest ona synonimem wspaniałych win burgundzkich. Nieustępliwe dążenie rodziny winiarzy do perfekcji jakości pozwoliło na tworzenie win o autentycznym stylu i eleganckim charakterze, które zachwycały winiarskich koneserów zarówno we Francji, jak i zagranicą już w XIX wieku. Dziś nazwisko Bouchard jest doskonale znane w świecie wina – butelki wychodzące z winiarni spotkać można w 130 krajach na 5 kontynentach!
Region
Wino należy do apelacji Bourgogne AOC, która obejmuje cały obszar uprawy winorośli w Burgundii. Mieści się w jej obrębie około 45 tysięcy hektarów winnic oraz wiele odmiennych terroir, które pozwalają na uzyskanie szerokiej gamy aromatów w winach. Bouchard Aine & Fils Reserve Bourgogne Chardonnay produkowana jest z winogron z wybranych terroir na południu Burgundii: w rejonie Maconnais i Cote Chalonnaise. Niewielka część winogron pochodzi także z winnic Cote de Beaune. W wyborze winogron bardzo ważną rolę odgrywa winiarz odpowiedzialny za ekspresję odmiany i jednocześnie poszanowanie know-how winiarstwa i stylu apelacji.
Wielkość Burgundii wpłynęła na fakt iż nie jest ona postrzegana jako jeden spójny region winiarski, lecz zbiór bardzo wielu samodzielnych stref winiarskich. Na południu Burgundii znajdują się najlepsze działki w obrębie regionu, charakteryzujące się cieplejszym klimatem i rzadszymi opadami deszczu. Dominującymi odmianami w regionie są Chardonnay i Pinot Noir – wina tych odmian mogą być bardzo zróżnicowane ze względu na różnorodne terroir, które w różny sposób wpływa na owoce winorośli.
Odmiana
Chardonnay plasuje się na zaszczytnym pierwszym miejscu wśród najbardziej popularnych odmian białej winorośli a także na pierwszym miejscu pod względem wielkości upraw! Z odmiany tej produkowane są zarówno wina spokojne, jak i musujące – prestiżowe francuskie Szampany. W Austrii tworzone są z Chardonnay również wina likierowe, ponieważ odmiana charakteryzuje się dużą zawartością cukru, która to umożliwia. Szczep pochodzi z Francji, a dokładniej z Burgundii, która znana jest właśnie z produkcji doskonałych Chardonnay. Dziś uprawy odmiany znajdują się na całym świecie: we Włoszech, Hiszpanii, Mołdawii, Argentynie, Australii, U.S.A. i wielu innych krajach winiarskich. Im cieplejszy klimat, w którym znajduje się winnica, tym „cieplejsze” cechy aromatyczne wykazuje wino Chardonnay. Charakterystyczne nuty zielonych jabłek i cytrusów w winach z Francji zamieniają się w aromaty owoców egzotycznych, masła, a nawet toffi w winach z np. Australii.
Bouchard Aine & Fils Reserve Bourgogne Chardonnay
Wino powstało w 100% z owoców odmiany Chardonnay. Po winifikacji leżakowało przez 6 miesięcy w dębowych beczkach, z czego 15% z nich była nowa. Charakteryzuje się jasno żółtą barwą z zielonymi refleksami. Nos jest złożony, zdominowany nutami białych kwiatów, tostów, miodu i świeżych białych owoców. Podniebienie jest doskonale wytrawne, lecz wciąż delikatne, dobrze zbalansowane, świeże i aksamitne. Wino ma duży potencjał starzenia – może leżakować nawet do 8 lat.