Bouchard Aine & Fils – Santenay 1C Passetemps
Uznany producent wina z Burgundii
Bouchard Aine & Fils to winiarnia powstała w 1750 roku dzięki współpracy między winiarskim pośrednikiem Michelem Bouchardem, a jego najstarszym synem Josephem. Michel mógł poszczycić się dużą znajomością regionu, lokalnych producentów wina, bednarzy i plantatorów dzięki 20-letniemu doświadczeniu, co Joseph mądrze wykorzystał zakładając własną markę. Dziś, ponad 250 lat od otwarcia firmy, nazwisko Bouchard stało się synonimem najlepszych win z Burgundii i jest powszechnie znane i szanowane nie tylko we Francji, lecz także w 130 innych krajach na całym świecie, czyli wszędzie tam, gdzie docierają ich produkty.
Słynne Pommard
Winogrona, które tworzą to wino pochodzą z upraw z apelacji Pommard AOC z Cote de Beaune w Burgundii. Obszar tej apelacji mieści w sobie 313 hektarów winnic i przeznaczony jest wyłącznie pod uprawę czerwonych odmian, z czego 125 hektarów sklasyfikowano jako Premier Cru. Owoce przechodzą winifikację w dębowych kadziach, a następnie wino dojrzewa w beczkach od 14 do 16 miesięcy, z czego 20% beczek jest nowych.
Kolor: Głęboki rubinowy kolor z pomarańczowymi odcieniami.
Bukiet: Sugestywny nos białych kwiatów i małych czerwonych owoców.
Smak: Świeży atak z dużą ilością owoców, czarnych jagód i nutą lukrecji. Wino dobrze zbalansowane z jedwabistymi taninami. Z wiekiem pojawiają się trzeciorzędne aromaty runa leśnego, grzybów i suszonych jagód.
Wino do drobnej dziczyzny, glazurowanego lub karmelizowanego drobiu po azjatycku, duszonej wołowiny, jagnięciny lub talerza szlachetnych, dojrzewających serów burgundzkich.
Najlepiej podawać w temperaturze od 16 do 18°C. (60-64°F.).
Można otworzyć teraz lub przechowywać w piwnicy jeszcze przez 10 lat.