Bouchard Aine&Fils Chablis – AOC Chablis – Francja
Bouchard to jeden z najlepszych domów winiarskich w Bourgundii. Klasyka stylu Chablis od 1750 roku – do dziś firma Bouchard Aine & Flis pozostaje w rękach rodziny.
Region Burgundia
Burgundia jest jednym z najbardziej znanych terytoriów winiarskich świata. Leży na terytorium Północnej Francji, między miastami Dijon (północ), a Lyon (południe), zajmując obszar 45 000 ha. Burgundia jest znana z ziemistych i mineralnych win o podwyższonej kwasowości. Z Burgudnii pochodzi Chardonnay i Pinot Noir.
Chablis tosubregion w Burgundii (choć geograficznie bliżej jej do Szampanii). Nazwa wzięta od wioski o tej samej nazwie. Znajduje się 150 km na południowy – wschód od Paryża. Zwana również „Złotą bramą” do Burgundii. Jest znana z produkcji wielkich win białych. Grona chardonnay właśnie stąd cechują się elegancją, żywotnością i mineralnymi niuansami.
Winiarnia Bouchard Aine&Fils
Początki winarni Bouchard Aine&Fils sięgają 1731 roku, kiedy to Michel Bouchard postanowił osiedlić się w Burgundii i założyć własny biznes. W 1750 roku jego najstarszy syn, Joseph, postanowił iść w ślady ojca. Pracowali blisko z lokalnymi winemaker’ami, te kolaboracje skutkowały bardzo craftowymi winami leżakującymi w winnicy Bouchard. Perfekcyjna selekcja gron, winifikacja i starzenie. W ciągu ostatnich dwóch lat winnica Bouchard Aine&Fils zdobyła ponad 20 różnych nagród i wyróżnień. Nieustępliwe dążenie do perfekcji w jakości, autentyczności w stylu i prestiżu w nazwie, formuje przez przeszło dwa stulecia markę Bouchard Aine&Fils która jest synonimem najlepszych win burgundzkich.
Szczep Chardonnay
Szczep Chardonnay należy do najpowszechniejszych uprawianych białych odmian winorośli na świecie. Z tego szczepu jest produkowane wyjątkowe białe wino Chablis. Chablis jest winem niebeczkowanym w beczce z dębu. Stąd na próżno szukać typowych śmietanowo – maślanych smaków jakie oferuję beczka. Chablis charakteryzuje się ostrą kwasowością i świeżym, cytrusowym profilem. Istotnym czynnikiem jest tu gleba – Portlandian i Kimmeridge. Portlandian to wapień, który daje ostre efekty, mineralne i owocowe. Na takim podłożu rosną winnice Petit Chablis i Chablis. Kimmeridge pochodzi z późnego okresu jurajskiego, sprzed około 150 mln lat. Składa się głównie z gliny, wapienia i skamieniałych muszli małych ostryg. Winorośl z Kimmeridge cechuje się wysoką mineralnością, stanowiska Premier i Grand Cru leżą właśnie na tej glebie. Winnice Chablis leżą na obszarze 4500ha.
Bouchard Chablis
Bouchard Chablis – jest białym winem wytrawnym o jasnozłotej barwie i świeżych aromatach kwiatów akacji, owoców cytrusowych, brzoskwiń, suszonych owoców i orzechów laskowych. W ustach świeża mineralność, nuty kwiatowe i wanilia. Potencjał do starzenia 2-5 lat.