Bouchard Chateauneuf du Pape AOC/Cotes du Rhone – Francja
Producent
Marka Bouchard Aine & Fils powstała w Burgundii w połowie XVIII wieku. Początkowo zajmowała się handlem tkaninami, by następnie zmienić branżę i rozpocząć produkcję win. W ciągu lat marka stała się gwarantem jakości i zyskała popularność na niemal każdym kontynencie, stając się największym eksporterem w Burgundii i wysyłając wina do 30 krajów. Według danych z 2005 roku Bouchard Aine & Fils sprzedaje rocznie 4 miliony butelek na całym świecie. Dziś produkcja win obejmuje nie tylko Burgundię, ale również Bordeaux i Dolinę Rodanu.
Region
Burgundia to kraina wąwozów, kanałów, malowniczych łąk i żyznych pól. Pięknych romańskich kościołów i zabytków. Słynie ze wspaniałej Musztardy Dijon, likieru z czarnych porzeczek zwanego crème de cassis, który w połączeniu z winem białym daje napój zwany Kirem. W Burgundii pomimo dobrego winiarsko klimatu, mniejsze znaczenie dla win ma dobra lokalizacja, wysokość czy nachylenie stoku. Główne znaczenie odgrywa odpowiednie ułożenie kamienistych, wapiennych warstw gleby z dobrym drenażem w stosunku do zatrzymujących wodę iłów i margli. To stąd biorą się zaskakujące niekiedy sytuacje, kiedy siedlisko grand cru dzieli tylko parę metrów od znacznie gorszej parceli, zaś orientacja w skomplikowanej geomorfologii tutejszego terenu jest podstawową kwalifikacją enologów. W Burgundii poza białymi szczepami chardonnay, aligote, w dużej ilości sadzi się dwa rodzaje czerwonych szczepów gamay i pinot noir. W 1395 roku Filip Śmiały, książę Burgundii nakazał usunięcie w całym swoim księstwie winorośli odmiany gamay i zastąpienie jej przez pinot noir, przez co utrwalił podział burgundzkich winnic na szlachetne Côte d’Or i plebejskie Beaujolais. Tym samym szczep pinot noir zyskał na znaczeniu, a gamay stał się nielicznym dodatkiem.
Bouchard Aine & Fils Châteauneuf-du-Pape
Wino jest kupażem odmian Syrah, Grenache, Mourvedre oraz lokalnych szczepów. Powstaje przy częściowej maceracji węglowej winogron, następnie fermentuje w stalowej kadzi, by kolejnie dojrzewać w beczkach dębowych przez okres 17 miesięcy. Wytrawne wino, o aromatach czerwonych owoców: granatu i porzeczki, przeplatanych lukrecją i anyżem, z balsamicznym akcentem na finiszu. Doskonałe jako akompaniament dla mięs, szczególnie dziczyzny, ale również charcuterie.