Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
BOUCHARD AINE & FILS CHATEAUNEUF DU PAPE 0,75L

Bouchard Chateauneuf du Pape AOC/Cotes du Rhone – Francja

Wino czerwone, Z Podcastem BECZKOWE, ELEGANCKIE, PEŁNE

Your browser does not support the audio element.

Producent

Marka Bouchard Aine & Fils powstała w Burgundii w połowie XVIII wieku. Początkowo zajmowała się handlem tkaninami, by następnie zmienić branżę i rozpocząć produkcję win. W ciągu lat marka stała się gwarantem jakości i zyskała popularność na niemal każdym kontynencie, stając się największym eksporterem w Burgundii i wysyłając wina do 30 krajów. Według danych z 2005 roku Bouchard Aine & Fils sprzedaje rocznie 4 miliony butelek na całym świecie. Dziś produkcja win obejmuje nie tylko Burgundię, ale również Bordeaux i Dolinę Rodanu.

Region

Burgundia to kraina wąwozów, kanałów, malowniczych łąk i żyznych pól. Pięknych romańskich kościołów i zabytków. Słynie ze wspaniałej Musztardy Dijon, likieru z czarnych porzeczek zwanego crème de cassis, który w połączeniu z winem białym daje napój zwany Kirem. W Burgundii pomimo dobrego winiarsko klimatu, mniejsze znaczenie  dla win ma dobra lokalizacja, wysokość czy nachylenie stoku. Główne znaczenie odgrywa odpowiednie ułożenie kamienistych, wapiennych warstw gleby z dobrym drenażem w stosunku do zatrzymujących wodę iłów i margli. To stąd biorą się zaskakujące niekiedy sytuacje, kiedy siedlisko grand cru dzieli tylko parę metrów od znacznie gorszej parceli, zaś orientacja w skomplikowanej geomorfologii tutejszego terenu jest podstawową kwalifikacją enologów. W Burgundii poza białymi szczepami chardonnay, aligote, w dużej ilości sadzi się dwa rodzaje czerwonych szczepów gamay i pinot noir. W 1395 roku Filip Śmiały, książę Burgundii nakazał usunięcie w całym swoim księstwie winorośli odmiany gamay i zastąpienie jej przez pinot noir, przez co utrwalił podział burgundzkich winnic na szlachetne Côte d’Or i plebejskie Beaujolais. Tym samym szczep pinot noir zyskał na znaczeniu, a gamay stał się nielicznym dodatkiem.

Bouchard Aine & Fils Châteauneuf-du-Pape

Wino jest kupażem odmian Syrah, Grenache, Mourvedre oraz lokalnych szczepów. Powstaje przy częściowej maceracji węglowej winogron, następnie fermentuje w stalowej kadzi, by kolejnie dojrzewać w beczkach dębowych przez okres 17 miesięcy. Wytrawne wino, o aromatach czerwonych owoców: granatu i porzeczki, przeplatanych lukrecją i anyżem, z balsamicznym akcentem na finiszu. Doskonałe jako akompaniament dla mięs, szczególnie dziczyzny, ale również charcuterie.

Bouchard Bourgogne Pinot Noir Reserve – AOC Cote de Beaune – Francja Charles Smith „The Velvet Devil” Merlot – Washington – USA

Zobacz również...

LE PETIT ETOILE CABERNET SAUVIGNON ORGANIC NON-FERMENTED 0,75L

Wino czerwone

Le Petit Etoile Cabernet Sauvignon Organic Non Fermented

CHATEAU FOMBRAUGE SAINT-EMILION GRAND CRU 0,75L

Wino czerwone

Chateau Fombrauge Saint-Emilion Grand Cru

PAUILLAC DE LYNCH BAGES AOC 0,75L

Wino czerwone

Chateau Lynch Bages Pauillac de Lynch Bages AOC

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa