Barbi Brunello Di Montalcino DOCG – Toskania – Włochy
Fattoria dei Barbi to historia, która rozpoczyna się już w XIX w i trwa do dziś. Jest to rodzinna 66-hektarowa winnica umiejąca połączyć innowacyjność nowych technologii z wielowiekowym doświadczeniem. Barbi jako pierwsza firma eksportowała wino Brunello di Montalcino do Japonii i Ameryki, a także jako pierwsza w regionie, w roku 1969, wyprodukowała Supertoscan Brusco dei Barbi. Dzięki temu dziś Fattoria dei Barbi uchodzi za jeden z najbardziej liczących się domów winiarskich w Montalcino.
Producent
Na terenach Montalcino już w XI wieku osiedliła się jedna ze szlachetnych rodzin Sieny – Colombini. Jej członkowie działali w rządzie sieneńskim od początku 1000 roku, a 200 lat później Colombini otrzymali herb z czterema małymi gołębiami namalowanymi na niebieskim polu i oddzielonymi złotym krzyżem. Herb ten można podziwiać na etykietach zdobiących butelki wina wychodzące z Fattoria dei Barbi. Zanim jednak rodzina Colombini zasłynęła w świecie winiarskim przeszła liczne transformacje – na przestrzeni wieków jej członkowie byli zarówno kupcami wełny, bankierami, jak i notariuszami. Ciekawym epizodem stała się także historia Giovanniego Colombiniego, który w XIV wieku poczuł powołanie i został mnichem. Przekazał swój majątek Kościołowi, dzięki któremu założono zakon Gesuati. Coo ciekawe, zakon ten przetrwał aż do 1952 roku. Sam Giovanni po swojej śmierci został beatyfikowany.
Pierwszą znaczącą datą we współczesnej historii jest rok 1817, kiedy to Colombini jako absolutni pionierzy winiarstwa w tym regionie sprzedali pierwsze butelki Brunello. Jednakże, to urodzony w 1906 roku nomen omen Giovanni Colombini zapisał się złotymi literami w dziejach swojego rodu. Usprawnił uprawę winorośli dzięki nowoczesnym rozwiązaniom oraz był pomysłodawcą otwarcia pierwszego publicznego sklepu z winami w Twierdzy Montalcino. Giovanni rozpoczął także sprzedaż wysyłkową toskańskich win oraz eksport na zagraniczne rynki. W latach 50-tych otwarto piwnicę Fattoria dei Barbi dla zwiedzających, co dało początek bardzo popularnej dziś turystyce winiarskiej.
Obecnie pieczę nad rodzinnym dorobkiem sprawuje Stefano Cinelli Colombini – wnuk Giovanniego. Kontynuuje on misję dziadka w iście mistrzowskim stylu. Jako wykształcony prawnik długo wprawiał się w rolniczy fach zdobywając wiedzę nie tylko z zakresu wina i winiarstwa, ale także upraw zboża i oliwek, hodowli zwierząt, zarządzania rodzinnymi nieruchomościami czy prowadzenia sklepów mięsnych i mleczarskich. Promowanie historii i kultury swojego regionu idzie w parze z wprowadzaniem nowych technologii uprawy i winifikacji. Dzięki swoim otwartym działaniom winiarnia znacząco się rozwinęła, produkując więcej wina i rozszerzając rynek zbytu o nowe kraje.
Region
Malownicze średniowieczne miasteczka, wiejskie pejzaże z charakterystycznymi krętymi dróżkami otulonymi cyprysami, wyśmienita regionalna kuchnia okraszona aromatyczną oliwą z oliwek oraz przede wszystkim jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Jednym słowem – Toskania.
Winiarstwo w tym regionie ma długą tradycję, sięgającą epoki Etrusków czyli niemal 3000 lat p.n.e. Jednym z najbardziej znanych rejonów winiarskich w Toskanii stanowi Chianti, o którym pierwsze wzmianki odnotowano w 700 r. n. e. Obecnie Toskania jest największym producentem wina we Włoszech, jednak dla winiarzy z tego regionu liczy się nie tylko ilość, ale także jakość. To tutaj producenci wprowadzili nowoczesne metody winifikacji czego efektem były tzw. Supertoscany – bynajmniej niezgodne z przepisami apelacyjnymi jednak o wspaniałych walorach aromatycznych i smakowych.
Odmiana
Sangiovese to szczep łatwo ulegający mutacji. Istnieje wiele jego odmian, co wpływa na charakter win mogących się od siebie dość znacznie różnić smakiem i aromatem, w zależności od miejsca uprawy oraz odmiany winorośli. Ogólnie można przyjąć, że Sangiovese daje wina o bogatej gamie aromatów, od świeżych owoców z przewagą wiśni, moreli i śliwek, często z nutą drewna, orzechów i kory, poprzez zapachy bardziej ziemiste czy nawet zwierzęce, aż do powstałych w czasie leżakowania, z akcentem cedru. Czasami do złudzenia mogą przypominać wina produkowane we francuskim Bordeaux. Sangiovese charakteryzuje się zawsze wyraźną strukturą kwasową o dość dobrze wyczuwalnych garbnikach.
Barbi Brunello Di Montalcino DOCG
Barbi Brunello Di Montalcino to absolutny skarb. Czerwone, wytrawne wino wytwarzane w 100% z winogron szczepu Sangiovese. Produkowane od 1892 roku, wielokrotnie nagradzane, stanowi serce piwnicy Fattoria dei Barbi. Wino o wyjątkowo intensywnej rubinowej barwie z odcieniem ochry. Charakteryzuje się eleganckimi aromatami owoców dojrzałej wiśni, czarnych jagód oraz śliwek, z uroczą nutą fiołków, rozmarynu, tytoniu i białego pieprzu. W smaku jest pełne i gładkie, harmonijne i delikatnie taniczne. Trwałe i niezwykle świeże wykończenie wzbogaca smak a delikatnie mineralny finał dopełnia całość.