Carmel Private Collection Cabernet Sauvignon
Producent
Carmel Winery jest pierwszą komercyjną winnicą założoną w państwie Izrael i jedyną, która kontynuuje swoją działalność do dziś, mając już 140 lat doświadczenia i bezkompromisowości. Ich dziedzictwo wciąż jest żywe i tętniące życiem oraz odciska swoje piętno na izraelskim świecie winiarskim. Wierzą w wartości miłości do kraju i stale promują innowacyjność i kreatywność, zachowując godność ich wybitnej historii i utrzymując ciepłe więzi rodzinne ze 108 rodzinami winogron na przestrzeni wielu lat.
Region
Najwięcej winiarni w Izraelu znajduje się w 4 regionach kraju: Galilei ze wzgórzami Golan, w Samarii, na wzgórzach Judzkich i pustyni Negew. Winorośl rośnie tam na dość dużych wysokościach, co zapewnia zmienne temperatury ułatwiające uprawę wielu odmian. Klimat śródziemnomorski (perfekcyjny do zakładania winnic), pustynny i subtropikalny sprzyja powstawaniu różnych mikroklimatów, które są idealne dla uprawy odmiennych od siebie szczepów winogron. Dobre nasłonecznienie wraz z nadmorskim klimatem pozwalają osiągać wybitne efekty na rynku winiarskim a także zachwycają smakiem, aromatem i różnorodnością.
Odmiana/ rodzaj
Cabernet Sauvignon to jeden z najbardziej popularnych szczepów rozpoznawany na całym świecie pochodzący z Bordeaux. Charakteryzuje się łatwością jego uprawy. Mają bowiem grube skórki, ich krzewy są niezwykle odporne oraz późno pączkujące a to zmniejsza ryzyko związane z przymrozkami. Ma wysoką zawartość tanin i elegancki bukiet rozwijający się podczas leżakowania wina w beczce. To również wytrawne wino koszerne, czyli produkowane zgodnie ze standardami danej gminy żydowskiej, a to oznacza, że tylko członkowie tej gminy mogą uczestniczyć w procesie produkcji takiego wina, wyłączając dodatkowo z tego kompletnie kobiety. Nadzorującym proces jest rabin potwierdzający koszerność wina. Takie podejście zapewnia zdrowie, ochronę przed zatruciem i bezpieczeństwo pod względem higieny.
Carmel Private Collection Cabernet Sauvignon
To wytrawne wino koszerne, które oferuje intensywne i bogate nuty jeżyn I czekolady, ale wyczuwalny jest również dębowy posmak. Z pierwszym łykiem wyczuć można jego niezwykłą delikatność i miękkość oraz łagodne taniny. Na finiszu wyczuwalne są smaki goździków i lukrecji, co sprawia, że wino to ma unikatowy charakter. Carmel Winery to historyczna winnica Izraela, założona w 1882 roku przez barona Edmonda de Rothschild i składa się z dwóch największych winiarni w Izraelu: Rishon Le Zion i Zichron Ya’acov. Przez lata wina te były niezmiennie doceniane za wysoką jakość i stosunek jakości do ceny, a ostatnio zostały nagrodzone Złotymi Medalami w najważniejszym konkursie winiarskim w Izraelu, „Best Value”.