Casa Pecunia INSIGHT Montepulciano – DOC Montepulciano d’Abruzzo – Włochy
Producent
Winiarnia Familia Castellani znajduje się w gminie Pontedera (prowincja Piza) we włoskim regionie Toskania. Została założona w 1903 roku i od tego czasu jest własnością rodziny Castellani. Obecnie firma jest zarządzana przez Giorgio, Roberto i Piergiorgio Castellani. Sabino Russo jest odpowiedzialny jako enolog. Winnice w obszarze Chianti obejmują 210 hektarów. Są one podzielone między Tenuta di Burchino, Tenuta di Ceppaiano, Tenuta di Santa Lucia, Fattoria di Travalda i Tenuta di Poggio al Casone w obszarze Chianti DOCG (Colline Pisane), a Tenuta di Campomaggio w obszarze Chianti-Classico DOCG. Tenuta di Poggio al Casone, Tenuta di Santa Lucia i Fattoria di Travalda, o powierzchni ponad 50 hektarów, uprawiane są zgodnie z zasadami ekologicznej uprawy winorośli. Uprawiane są czerwone odmiany winorośli Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Canaiolo Nero i Teroldego oraz białe odmiany winorośli Trebbiano Toscano, Vermentino, Traminer, Ciliegiolo, Canaiolo Bianco (Drupeggio) i Viognier.
Region
Abruzja to włoski region winiarski na wschodnim (adriatyckim) wybrzeżu. Jego bezpośrednimi sąsiadami w środkowych Włoszech są Marche na północy, Lazio na zachodzie i południowym zachodzie oraz Molise na południowym wschodzie. Abruzzo jest domem dla jednego DOCG – Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane – i trzech oznaczeń DOC wina. Czerwone i Cerasuolo d’Abruzzo i Montepulciano d’Abruzzo, a białe wino apelacji Trebbiano d’Abruzzo są najbardziej godne uwagi, a następnie mniej znane Controguerra. Głównymi odmianami winorośli na tym obszarze są rodzime czerwone Montepulciano i białe Trebbiano. Drugoplanową rolę odgrywa kilka odmian międzynarodowych, takich jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Merlot, oraz rodzimych, takich jak Sangiovese, Passerina, Pecorino i Cococciola. Zwykły proces dojrzewania dla wina Abruzzo odbywa się w dębowych beczkach. Jednak Montepulciano Cerasuolo dojrzewa w stali nierdzewnej. Tradycje winiarskie w Abruzji sięgają VI wieku p.n.e. dzięki Etruskom, którzy odegrali znaczącą rolę we wprowadzeniu uprawy winorośli na ten obszar. W tym czasie winnice Abruzji skupiały się głównie wokół doliny Peligna w prowincji L’Aquila. Istnieją jednak dowody na to, że uprawa winorośli sięga aż IV wieku p.n.e., kiedy to uprawiano słodkie winogrona w stylu Moscato o nazwie Apianae. Uważa się również, że kiedy Hannibal odbył swoją epicką podróż przez Alpy, jego żołnierze otrzymali wino Abruzzo z Teramo (historycznie znane jako Pretuzi). Niestety, przez wiele wieków uprawa winorośli była spychana na boczny tor, ponieważ liczba ludności w regionie Abruzji spadała. W ciągu ostatnich 40-50 lat nastąpił renesans winiarstwa dzięki wysiłkom spółdzielni winiarskich skupionych w prowincji Chieti. Geograficzne ukształtowanie Abruzji jest dość niezwykłe. Surowy, górzysty region z długą linią brzegową, jego bujny, zielony krajobraz jest rozproszony z parków narodowych i lasów. Abruzja jest idealnie położona pomiędzy Adriatykiem na wschodzie, a pasmem górskim Apeninów i masywem Maiella na zachodzie. W regionie tym znajduje się Gran Sasso, jeden z najwyższych włoskich szczytów o wysokości 2912 m Nic więc dziwnego, że Abruzja stanowi idealne miejsce dla uprawy winorośli. Winorośl kwitnie dzięki tutejszemu terroir, obfitości słońca, obfitym opadom i zmiennemu klimatowi. Na wybrzeżu jest on ciepły i suchy; w głębi lądu jest bardziej kontynentalny (gorący latem i zimny zimą). Ponadto na dużych wysokościach obserwuje się drastyczne dobowe wahania temperatury. W połączeniu z chłodnymi górskimi prądami powietrznymi łagodzą one temperatury w winnicach położonych na zboczach. Zapewnia to doskonały mezoklimat dla winorośli. Najkorzystniejsze warunki uprawy znajdują się na niskich wzgórzach Teramo, Colline Teramane. Większość uprawianych winogron pochodzi z pagórkowatych obszarów Abruzji. 75% winnic znajduje się w prowincji Chieti. Pozostała część znajduje się w Pecara, Teramo i L’Aquila. Abruzzo uprawy winorośli może zawierać pergole, gdzie winorośl jest prowadzona w górę w kierunku wąskich altan. Ten styl stanowi około 80 procent winorośli, podczas gdy reszta jest nowa i sadzona w rzędach.
Casa Pecunia Insight Montepulciano d’Abruzzo
Wino produkowane jest z odmiany Montepulciano d’Abruzzo. Wyróżnia się głęboką barwą ciemnego rubinu i intensywnym aromatem dojrzałych czerwonych owoców, takich jak wiśnie, truskawki i porzeczki z nutami ciemnej czekolady i wanilii w tle. W ustach ukazują się wyraźnie zaznaczone taniny i orzeźwiająca kwasowość zamknięte w przyjemnym owocowym posmaku. Idealne wino do łączenia z klasyczną włoską kuchnią, jak spaghetti bolognese, a w wersji bezmięsnej penne arrabbiata.