Casa Pecunia INSIGHT Pinot Grigio – DOC Delle Venezie – Włochy
Region:
Veneto jest jednym z najbardziej płodnych regionów winiarskich we Włoszech, tuż obok Sycylii i Apulii. Produkuje się tutaj niemal jedną piątą włoskich win jakościowych – około 8 milionów hektolitrów z około 40 odmian winorośli, z czego jedna czwarta posiada status DOC. Istnieje zauważalny podział na wschód i zachód co do reputacji i jakości win. Podczas gdy prowincja Werona, w której powstają słynne wina takie jak soave, bardolino i jedno z trzech królewskich czerwonych win włoskich – Amarone, tak wina z okolic Breganze, Colli Berici i Colli Euganei są praktycznie anonimowe. Nie należy zapominać o powszechnie lubianym prosecco, które można określić mocnym reprezentantem win ze wschodniej części Veneto.
Pinot Grigio i Pinot Gris to ten sam szczep, natomiast kiedy włoski winiarz pragnie stworzyć wino w stulu „Grigio”, a nie „Gris” zbiór owoców następuje wcześniej, a dojrzewanie przebiega w stalowych tankach, żeby za wszelką cenę zachować świeżość i orzeźwiający charakter wina.
Producent:
Winiarnia Familia Castellani znajduje się w gminie Pontedera (prowincja Piza) we włoskim regionie Toskania. Została założona w 1903 roku i od tego czasu jest własnością rodziny Castellani. Obecnie firma jest zarządzana przez Giorgio, Roberto i Piergiorgio Castellani. Sabino Russo jest odpowiedzialny jako enolog. Winnice w obszarze Chianti obejmują 210 hektarów. Są one podzielone między Tenuta di Burchino, Tenuta di Ceppaiano, Tenuta di Santa Lucia, Fattoria di Travalda i Tenuta di Poggio al Casone w obszarze Chianti DOCG (Colline Pisane), a Tenuta di Campomaggio w obszarze Chianti-Classico DOCG. Tenuta di Poggio al Casone, Tenuta di Santa Lucia i Fattoria di Travalda, o powierzchni ponad 50 hektarów, uprawiane są zgodnie z zasadami ekologicznej uprawy winorośli. Uprawiane są czerwone odmiany winorośli Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Canaiolo Nero i Teroldego oraz białe odmiany winorośli Trebbiano Toscano, Vermentino, Traminer, Ciliegiolo, Canaiolo Bianco (Drupeggio) i Viognier.
Do win premium z Toskanii należą Chianti Classico “Campomaggio”, a także wina IGT “Zio Baffa”, “Travalda” (18 miesięcy w barrique, bez filtracji) i “Genius Loci” (12 miesięcy w barrique). Inne wina z obszarów w Toskanii są DOC Maremma Toscana, DOCG Morellino di Scansano, DOCG Brunello di Montalcino i DOCG Vino Nobile di Montepulciano. Wino DOC Salice Salentino pochodzi z Apulii. Włoskie winnice zajmują łącznie około 1000 hektarów. Około 50% winogron pochodzi od winiarzy kontraktowych. Rocznie produkuje się około 25 milionów butelek. Około 90% z nich jest eksportowanych do 46 krajów na całym świecie, w tym do Niemiec, Skandynawii, Chin i USA.
Wino: Casa Pecunia Insight Pinot Grigio
Szczep: Pinot Grigio
Ma złoto-słomkową barwę z zielonkawymi refleksami. W nosie jest subtelne z nutami brzoskwini, cytrusów i zielonego jabłka. W ustach ujawnia lekkość i świeżość oraz doskonałą harmonię między orzeźwiającą, perlistą wręcz kwasowością a delikatną słodyczą.
Kulinaria: Doskonale skomponuje się z delikatnym mięsem drobiowym, jak pierś indyka w sosie cytrynowym, owocami morza i rybami, np. grillowanymi szaszłykami z krewetkami i ananasem oraz z lekkimi sałatkami, takimi jak Cezar lub prosta sałata z jogurtowym dressingiem