Cedre Heritage Malbec – AOP Cahors – Francja
Producent
Chateau du Cedre jest powszechnie znaną i cenioną winnicą. Została założona w 1950 roku przez Leona Verhaeghe, który przeniósł się do francuskiego Cahors z Belgii. Jego syn Charles, był pionierem winiarstwa, który jako pierwszy eksperymentował z sadzeniem winorośli na kamienistych glebach. Obecnie winnica prowadzona jest przez wnuków Leona, Pascala i Jean-Marca. Do winnicy należy 27 ha upraw, rozlokowanych w 3 parcelach na 2 najlepszych typach ziemi w apelacji Cahors. Największa, zajmująca 13 ha, położona jest na kamiennych glebach. To bardzo kamienisto-wapienne siedlisko produkuje wina taniczne i długie. Dwie pozostałe parcele o wielkości 6 ha i 8 ha leżą na glebach kamienisto-piaszczystych i krzemienno-gliniasta pod spodem. Wina które tworzy są pełne i mocne. Od 2000 r. winnica Chateau du Cedre jest pielęgnowana w sposób organiczny. Oficjalny certyfikat otrzymała w roku 2012.
Region
Region znany jest z produkcji głęboko zabarwionych czerwienią win na bazie szczepu Malbec, zwanego lokalnie również jako Cot lub Auxerrois, mieszanym z niewielkimi ilościami szczepów Tanat oraz Merlot. Typowe wino z Cahors ma ciemne zabarwienie i mięsisty, ziołowy aromat z nutami przyprawowymi: lukrecji, cynamonu, anyżu, wzbogacone runem leśnym – charakterystyczne dla Cahors nuty trufli. Intensywny owoc wiśni, jeżyn. Dawniej zwane „czarnymi winami” z Cahors. Klimat w Cahors podlega różnym wpływom kontynentalnym, morskim i śródziemnomorskim. Letnie dni są cieplejsze i bardziej słoneczne niż w Bordeax, co pozwala lokalny winoroślom osiągnąć pełną dojrzałość. Jest to dosyć istotne dla Malbeców oraz bardzo tanicznych Tanatów, które potrafią być ofensywnie ściągające w ustach gdy nie są odpowiednio dojrzałe. Opady są tam znacznie niższe iż na wybrzeżu Atlantyku, co sprawia że ryzyko wystąpienia grzybicy w winnicy jest dosyć niskie, co z kolei minimalizuje konieczność licznych oprysków. Suchy klimat sprawia, że winorośl tworzy głębszy system korzeniowy w poszukiwaniu wody, zwiększa także stężenie cukru i związków fenolowych w winogronach. Cała apelacja Cahors to obecnie 4,2 ha winnic leżących na starych aluwialnych tarasach rozciągających się wzdłuż rzeki Lot.
„Cahors to wspaniałe i unikalne siedlisko. To oznacza, że możemy tworzyć wspaniałe i złożone wina, które będą ewoluowały przez lata oraz z drugiej strony te proste i lekkie oddające charakter siedliska.”
Cedre Heritage Malbec
Wino jest mieszanką odmian Malbec (95%) oraz Merlot (5%). Moszcz winny spędza trzy tygodnie na maceracji na skórkach, z ugniataniem na początku fermentacji. Fermentacja malolaktyczna przeprowadzana jest w kadziach. 80% wina dojrzewa w zbiornikach, 20% w beczkach (2-letnie beczki) przez 16 do 18 miesięcy.
Jest to czysty produkt z Cahors, stworzony z Malbeca uzupełnionego kilkoma kiściami Merlota. Jego bezpośredni i przyjazny charakter powie Ci wiele o apelacji i jej winach. Intensywny i świeży nos, z czarną porzeczką, dzikim pieprzem i miętą. Gładkie i pyszne wino, które wymaga prostego i uczciwego jedzenia: trochę grillowanych warzyw, kremowa polenta z duszonym mięsem, dojrzały ser.