Charles de Beaucour Demi Sec
Producent
La Maison Veuve Amiot powstało w 1884 roku, dwa lata po śmierci winiarza Amiota. Prowadzenie biznesu przejęła po nim jego żona, Elisa Amiot i rozbudowała ją o gamę win musujących, z których dziś słynie. W prowadzeniu winnicy pomagał jej syn, dzięki któremu Veuve Amiot bardzo szybko się rozwinęło i zyskało rozgłos. W roku 1909 wraz z Eugene Charmatem założyła markę Compagnie Française des Grands Vins (CFGV). Eugene Charmat to słynny wynalazca Metody Charmata, sposobu produkcji win musujących odmiennego od znanej dotychczas jedynie Metody Klasycznej. W 1988 roku CFGV przejęła Maison Veuve Amiot, a razem z nią szacunek renomowanej klasycznej winiarni. Po niemal 140 latach działalności marka wciąż się rozwija tworząc nowe kolekcje, zarówno win klasycznych, jak i bardziej innowacyjnych. Oferta winiarni obfituje w słodkie, aromatyczne i przystępne wina musujące w nowoczesnym stylu.
Region
Dolina Loary mieści się w środkowej Francji, w dolinie rzeki Loary. Region rozciąga się na obszarze niemal 900 kilometrów, co sprawia, że wina produkowane w Dolinie Loary mogą być bardzo zróżnicowane. Klimat jest dość chłodny, naznaczony wpływem pobliskiego oceanu. Deszczowe miesiące letnie i zagrożenie przymrozkami sprawiają, że warunki dla uprawy winorośli są dość wymagające. Środkowa część Loary to miejsce powstawania doskonałych win odmiany Sauvignon Blanc. W części zwanej Turenia dominuje produkcja win czerwonych z odmian Malbec, Cabernet Franc, czy Gamay. Anjou-Saumur jest częścią, w której powstają wszystkie odmiany wina.
Odmiana
Moscatel to tak naprawdę cała rodzina odmian noszących tę samą nazwę. Pochodzi ze wschodu, skąd rozprzestrzeniła się na cały świat, m.in. Hiszpanię, Francję, USA, Włochy, Chile… Wiele krajów tworzy z Muskatów naprawdę wspaniałe, rozpoznawalne na całym świecie wina. We Francji produkowane jest Muscat d’Alsace, we Włoszech Moscato d’Asti, a na Węgrzech Muscat Lunel. Odmiana wyróżnia się bardzo charakterystycznym bukietem, który często nazywany jest po prostu „muskatowym”. Wyczuwalne są w nim aromaty moreli, banana, ananasa, brzoskwini, białych kwiatów, kandyzowanych owoców, skórki pomarańczy, marcepanu i migdała. Winogrona mają wysoką zawartość cukru, to też powstają z nich wina słodkie lub wręcz likierowe. Kwasowość jest dość niska, dlatego jest to odmiana dedykowana niemal wyłącznie miłośnikom słodyczy.
Charles de Beaucour Demi Sec
Wino zbudowano w 100 % z winogron odmiany Moscatel. Wino półsłodkie musujące w bladozłotym kolorze, z eleganckimi drobnymi bąbelkami przepełnionymi zapachem kwiatów. Wyczuwalne są również aromaty białych owoców, jabłek i migdałów. W ustach okrągłe, świeże i harmonijne.