Chateau Coutet Barsac Premier Grand Cru Classe
Producent
Chateau Coutet jest jedną z najstarszych winnic produkujących Sauternes, obsadzoną winoroślami o średnim wieku 40 lat. Pierwsze informacje na jej temat pochodzą z 1643, kiedy została nabyta przez Charlesa le Guerina, lorda Coutet i radcy parlamentu Bordeaux. W 1695 roku posiadłość przejął jego bratanek, Jean le Pichard, a jego potomkowie byli właścicielami Coutet aż do 1788 roku. W czasie, gdy winnicą zarządzała rodzina Pichard, były prezydent USA Thomas Jefferson uznał Coutet za najlepszego producenta wina Sauternes z Barsac. Kolejnym właścicielem posiadłości był przewodniczący parlamentu Bordeaux Gabrel Barthelemy Romaina de Filhot. Nieszczęśliwie podczas Rewolucji Francuskiej w 1794 roku Filhot został ścięty, a Chateau Coutet zostało przejęte przez państwo. W późniejszych latach winnicę odkupił markiz Romain Bertrand de Lur Saluces, właściciel innych posiadłości, m.in. Chateau d’Yquem, Chateau Filhot i Chateau de Malle, stając się tym samym największym producentem białych słodkich win na świecie. Kolejnym właścicielem był Henry Louis Guy, twórca hydraulicznej prasy do wina. Guy wyposażył starą winnicę w nowoczesne prasy pionowe, tworząc innowacyjną metodę produkcji. W roku 1994 Chateau Coutet podpisała umowę z Philippine de Rothschild, na mocy której Baron Philippe de Rothschild SA otrzymał wyłączne prawa do dystrybucji. Baron Philippe de Rothschild rozpoczął karierę winiarską w wieku 20 lat, dokładnie w roku 1922. Dzięki niemu przez lata zapomniana Chateau Coutet zaczęła ponownie odnosić sukcesy. Dziś znany jest jako największy eksporter win z Bordeaux oraz właściciel najlepszych winnic w regionie.
Region
Bordeaux jest największym regionem winiarskim Francji i uznanym za jeden z najważniejszych regionów winiarskich świata. 112 tysięcy hektarów winnic rozmieszczonych jest tam w okolicach rzek Dordogne i Garonny oraz Gironde. Produkowane są tam wina każdego rodzaju, a rocznie powstaje ich ponad 6 milionów hektolitrów. Większość z nich to wina czerwone odmian takich, jak Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. Wśród win białych dominują odmiany: Sauvignon Blanc, Semillon i Muscadelle. Winnice w Bordeaux mieszczą się na bardzo zróżnicowanych glebach, dlatego wśród win jakościowych bardzo ważne jest zaznaczenie dokładnej winnicy i działki, z której pochodziły winogrona. Najważniejszymi obszarami winiarskimi w Bordeaux są Medoc i Graves.
Chateau Coutet Barsac Premier Grand Cru Classe
Chateau Coutet to białe słodkie wino klasyfikacji Premier Cru Classe, tworzone w apelacji Sauternes-Barsac. Apelacja ta mieści się w południowej części regionu Bordeaux. Wino powstaje z ręcznie zbieranych winogron, które następnie są poddane starannej winifikacji. Na koniec wino leżakuje w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy.
Wino zbudowano z trzech odmian: Semillon, Sauvignon Blanc oraz Muscadelle. W kieliszku prezentuje barwę miedzianego złota. W bukiecie przeplatają się aromaty słodkiej wanilii, owoców tropikalnych, mango, ananasa i skórki cytryny. Usta są intensywnie słodkie, z posmakiem kandyzowanych żółtych śliwek i pigwy. W tle ujawniają się świeże akcenty ananasa i słone nuty mineralne. Finisz jest długi i trwały. Paruje się z deserami, jak crème brulle oraz daniami wytrawnymi, jak grillowany homar czy smażone przegrzebki.