Chateau Vartely Traminer – Codru – Mołdawia
Region:
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że historia wina w Mołdawii ma niemal 3000 lat. Symbolem winiarstwa, ale także odradzania się kraju oraz przedmiotem wielu lokalnych legend jest biały bocian. Mołdawscy producenci zwykli mówić, że „wino było wyrabiane przez wiele pokoleń w największych piwnicach świata, doceniane przez konsumentów z całego świata, ze wschodu i z zachodu, było przedmiotem legend, których można wręcz dotknąć”. Być może nie jest przypadkiem, że Mołdawia przypomina kształtem kiść winogron, skoro wino odgrywa bardzo ważną rolę w życiu trzech milionów mieszkańców kraju. Mołdawianie koncentrują się na winie także w rozwoju lokalnej turystyki: wśród turystycznych atrakcji znajdują się najdłuższe piwnice świata (w dawnej kopalni wapienia), które formują labirynty o długości 200 km i są wpisane do Księgi Rekordów Guinessa. Inne ciekawe miejsca to liczne klasztory oraz niezliczone, nienaruszone naturalne krajobrazy.
W ostatnich latach Mołdawia z sukcesem odmieniła sposób myślenia o winie i przemyśle winiarskim, wprowadzając zmiany w obszarze światopoglądowym i biznesowym – ich celem było przede wszystkim podniesienie jakości produktu. Od 2013 roku obowiązuje tu system kontroli jakości i pochodzenia wina, bazujący na tym stosowanym przez kraje Unii Europejskiej. Jego celem jest podkreślanie odrębności win z różnych regionów. Aktualnie w Mołdawii istnieją cztery istotne regiony winiarskie: Valul lui Traian, Stefan Voda, Codru oraz Divin. Wielostopniowa procedura obejmuje cały proces produkcji wina: w oparciu o praktyki europejskie, jest rozwijany rejestr nasadzeń oraz produkcji wina. Obowiązuje także ocena organoleptyczna win – w skład takiego panelu wchodzą uznani i certyfikowani degustatorzy.
Producent:
Nazwa Vartely pochodzi od nazwy miasta Orhei, która w języku węgierskim oznacza “miejsce twierdzy” (vár + hely lub twierdza + miejsce).
Château Vartely oficjalnie pojawiło się na rynku już w 1996 roku i ugruntowało swoją pozycję lidera na scenie winiarstwa krajowego. Marka Château Vartely została opracowana i wprowadzona na rynek w 2004 roku. Jej slogan głosi “Wino z miłością do Ciebie”, ponieważ każde szlachetne wino produkowane w Château Vartely ma w sobie cząstkę serca i poświęcenia osób tu pracujących.
W 2008 roku powstał Kompleks Turystyczny, wyposażony we wszystkie niezbędne rzeczy dla naszych gości.
Cała ta przestrzeń znajduje się zaledwie 50 km od Kiszyniowa.
Całkowita powierzchnia winnicy wynosi 260 hektarów, z czego 150 hektarów znajduje się w centralnej części kraju, IGP Codru, a pozostałe 110 hektarów w regionie Bugeac na południu Mołdawii, IGP Valul lui Traian.
Firma Château Vartely posiada dwa powiązane ze sobą działy: pierwszy to sama winnica, a drugi to kompleks turystyki winiarskiej, oba o znaczeniu krajowym.
Winiarnia Château Vartely wyposażona jest w najnowocześniejszy sprzęt do produkcji wina, który gwarantuje najwyższą jakość podczas obróbki winogron, przechowywania wina i butelkowania.
U podstaw działalności winiarni leży zamknięty cykl technologiczny: od uprawy własnych winogron, ich przetwarzania, produkcji i dojrzewania wina, po butelkowanie i dostarczanie na rynek.
Dysponując rozległą plantacją winogron, winnica uprawia różne odmiany:
Białe winogrona: Chardonnay, Muscat, Sauvignon Blanc, Traminer, Feteasca Regala.
Winogrona czerwone: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rara Neagra, Malbec, Feteasca Neagra, Syrah.
Najnowocześniejszy sprzęt, zakupiony od wiodących niemieckich i włoskich producentów, zapewnia zdolność przetwarzania 4000 ton winogron w sezonie.
W winnicy znajdują się więc 2 zautomatyzowane linie do przetwarzania winogron i 2 linie rozlewnicze o wydajności 1500/3500 butelek na godzinę. Wysoki stopień automatyzacji głównych operacji winiarskich zapewnia spójność i stałą poprawę jakości produkowanych win.
Doskonałość i wybitna jakość win Château Vartely została doceniona poprzez medale i wyróżnienia przyznawane na najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursach, takich jak: Mondial de Bruxelles, Mundus Vini, Vinalies Internationales, Decanter, International Wine & Spirits Competition, Sakura, Citta del Vino, International Wine Challenge i wielu innych.
Wino: Chateau Vartely Traminer
Szczep: Traminer
Stworzone wyłącznie z winogron Traminer, to wytrawne białe wino najwyższej jakości ma zielonkawo-biały kolor, z dominującymi aromatami płatków róży specjalnej herbaty z energetycznymi nutami. Dojrzewające w dębowych beczkach, ma umiarkowaną kwasowość i złożony, pełny smak.
Winogrona są starannie wyselekcjonowane z winnic w centralnej części Mołdawii w rejonie Codru.
Kulinaria: Sałatka warzywna z tuńczykiem, lekkie sery, makarony, kuchnia tajska