Chateau Villa Bel Air rouge – Bordeaux/AOC Graves – Francja
Region Graves
Region Graves leży w najbardziej znanym na świecie regionie ze szlachetnych win – słynnym Bordeaux i zajmuje tam południową jego część. We Francji przyjęło się mówić, że Bordeaux jest sercem francuskich win, szczególnie jego południowy kraniec brzegu rzeki Garonne tj. rejon Graves, który jest historycznie bardzo ważnym miejscem produkcji wina m.in. ze względu na to, że to tutaj ukształtowała się klasyfikacja z 1855 roku, porządkująca GCC. W tej klasyfikacji tylko jedno wino w Premier Grand Cru Classe znalazło się z poza regionu Hout Medoc, a było nim Chateau Haut Brion właśnie z regionu Grave – Pessac Leognan. Obecnie region Grave to kolebka nie tylko świetnych czerwonych win z których słynie Bordeaux, ale również wspaniałych win białych. To co wyróżnia Grave to przede wszystkim gleba. Obfita w żwir o świetnym drenażu i gliniasto -wapniowym dość głębokim podglebiu sprawia, że powstają tu doskonałe wina zarówno białe jak i czerwone.
Winnica Chateau Villa Bel Air – Jean Michel Cazes
Jedną z kluczowych postaci winiarstwa we Francji i dumą regionu Bordeaux jest Jean Michel Cazes. Urodzony w Bordeaux w 1935. Świetny winemaker oraz właściciel takich Chateau jak: Chateau Lynch Bages, Chateau Villa Bel Air, Chateau Ormes-de-Pez, Chateau Cordeillan-Bages, Chateau L’Ostal Cazes, Domain Senechaux w Chateauneuf du Pape czy Xisto w Douro w Portugali. Przez wiele lat pracował dla jednej z największych firm ubezpieczeniowych AXA Millesimes, która inwestowała w prestiżowe winnice na świecie (AXA jest właścicielem takich winnic jak; Chateau Pichon-Longueville,Chateau Cantenac – Brown czy Disznoko w Tokaju). Oczkiem w głowie Cazes była winnica Chateau Lynch Bages , która w 1985 roku została okrzyknięta winnicą roku magazynu Wine Spectator. Sam Cazes w 2003 roku zostaje wybrany na człowieka roku prestiżowego magazynu Decanter. Jego energia i zapał do ciągłego poszukiwania prowadzi do przekształcenia prestiżowej winnicy Chateau Cordillan Bages w Pouillac w luksusowy hotel i restaurację z 2 gwiazdkami Michelina. To co wyróżnia Cazes to nie trofea, ale motto, że nie można spocząć na laurach. Przez lata swojej pracy starał się zmienić Bordeaux w wolny od snobizmu region.
Wino: Chateau Villa Bel Air rouge
Szczep: 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc
Beczka: Starzone w 20% w beczkach z nowego dębu
Ciemnoczerwony kolor mieniący się głębokimi fioletowymi refleksami. Mocny nos ujawniający
świeże nuty cassis i fiołków. W ustach jedwabiste, niemalże obficie pełne, z posmakiem czerwonych jagód i drewna z subtelną nutą wanilii. Finisz jest trwały, z dojrzałymi taninami i pewną mineralnością.
Kulinaria: ajlepiej sprawdzi się w połączeniu z pieczonym dzikiem w majeranku, podawanym z buraczkami gotowanymi w winie lub kotlecikami jagnięcymi w ziołowym sosie z dodatkiem gnocchi. Równie dobrze posmakuje z dobrze wysmażonym wołowym stekiem i deską serów: Parmezanem, Cheddarem czy Mimolette. Serwować schłodzone do temperatury 15-18⁰C.