Barbi Chianti DOCG – Toskania – Włochy
Producent
Założyciele winnicy Fattoria dei Barbi osiedlili się w Sienie już w XI wieku. Była to jedna ze szlacheckich rodzin – Colombini, których członkowie od początku 1 tysiąclecia n.e. działali w sieneńskim rządzie. 200 lat później Colombini za zasługi dla Sieny zostali nagrodzeni herbem z czterema małymi gołębiami na niebieskim tle, które rozdziela złoty krzyż. Dokładnie ten sam herb można podziwiać dziś na etykietach zdobiących butelki produkowane w Fattoria dei Barbi.
Minęła jednak długa droga zanim Colombini rozpoczęli winiarski biznes. Członkowie rodziny bywali kupcami wełny, bankierami, notariuszami, a nawet… mnichami. Do tego ostatniego powołanie poczuł Giovanni Colombini, który w XIV włożył szatę mnicha, przekazał cały majątek Kościołowi i założył zakon Gesuati. Zakon przetrwał aż do 1952 roku, a sam Giovanni po śmierci został beatyfikowany.
Nie wiadomo kiedy dokładnie rodzina zajęła się branżą winiarską. Pierwszą znaczącą datą, która może coś podpowiedzieć jest rok 1817, czyli rok, w którym Colombini jako pionierzy sprzedali pierwsze butelki wina Brunello. Jednakże to dopiero urodzony w 1906 roku imiennik beatyfikowanego mnicha, Giovanni Colombini, sprawił, że nazwisko Colombini raz na zawsze wpisało się w historię toskańskiego winiarstwa. Zrewolucjonizował sposoby uprawy winorośli, otworzył pierwszy publiczny sklep z winami w Twierdzy Montalcino, rozpoczął sprzedaż wysyłkową toskańskich win i eksport zagranicę. W latach 50-tych otworzono piwnicę Fattoria dei Barbi dla zwiedzających, co zapoczątkowało popularną obecnie enoturystykę.
Obecnym właścicielem winnicy jest Stefano Cinelli Colombini, wnuk Giovanniego. Z wykształcenia prawnik, spędził wiele lat na zdobywaniu wiedzy i umiejętności w zakresie rolnictwa, uprawy winorośli, zboża i oliwek, a także hodowli zwierząt. W płynny sposób łączy w swojej pracy pielęgnację rodzinnego dziedzictwa i promowanie historii z ciągłym ulepszaniem technologii. Ostatnie działania Stefano pozwoliły na rozszerzenie rynków zbytu i podniesienie produkcji – Fattoria dei Barbi produkuje aż 700 tysięcy butelek wina rocznie!
Region
Toskania to przede wszystkim doskonałe wino, malownicze miasteczka, wzgórza z krętymi dróżkami otulonymi cyprysami i tradycyjna wyśmienita kuchnia. Kultura winiarska w tym regionie jest bardzo długa, sięga czasów starożytnych, kiedy na jej ziemiach panowali jeszcze Etruskowie. Obecnie Toskania jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich Włoch i jednym z najsłynniejszych na całym świecie. Dominującą odmianą w regionie jest Sangiovese, chociaż można spotkać tam także uprawy wielu lokalnych szczepów. Najważniejszym rejonem Toskanii jest Chianti, gdzie kupaże muszą zawierać min. 80 % odmiany Sangiovese
Odmiana
Sangiovese jest najczęściej uprawianą czerwoną odmianą winorośli we Włoszech. Powstają z niej wina o szerokiej gamie aromatów, od świeżych owoców (wiśnie, śliwki, maliny), przez nuty drewna, orzechów i kory, aż do akcentów ziemistych i zwierzęcych. Podczas leżakowania nabywa nuty cedru. Smak Sangiovese podkreślany jest wyrazistą kwasowością i mocnymi taninami.
Chianti Barbi DOCG
Historia tego wina sięga aż 1817 roku. Spełnia surowe wymogi apelacji składając się w 90% z odmiany Sangiovese, w 7% z Canaiolo oraz w 3% z lokalnych szczepów. Wino to ma piękny rubinowy kolor. W nosie jest bardzo owocowe, z wyraźnie wyczuwalną dojrzałą śliwką i soczystą wiśnią, z delikatną nutą fiołków. W smaku przyjemne, świeże, o lekkiej strukturze i miękkich taninach oraz owocowo-mineralnym wykończeniu.