COTO DE IMAZ GRAN RESERVA
Winnica prowadzona z pasją
Winnica Bodegas El Coto de Rioja została założona w roku 1970 jako mała firma grupy pasjonatów winogronowego trunku. Skromne początki przerodziły się w jednego z największych producentów wina hiszpańskiego, którego produkty dostępne są w 50 krajach na całym świecie. Postęp zarówno w osiąganiu coraz lepszych win jak i w zdobywaniu coraz większej ilości winnic uprawnych zawdzięczają otwartości na nowe technologie.
Precyzyjna winifikacja i długie starzenie
Starannie wyselekcjonowane owoce winorośli poddawane są winifikacji w kadziach ze stali szlachetnej przez 21-30 dni z jedynie delikatną maceracją, by wino zyskało równowagę między owocowością, a kwasowością. Po fermentacji wino starzone jest przez minimum 24 miesiące w małych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego i następnie minimum 36 miesięcy w butelkach. Starzenie w butelce zazwyczaj trwa o wiele dłużej niż 36 miesięcy.
Czerwone, wytrawne, intensywnie owocowe
Wyjątkowe wino tworzone głównie z lokalnego szczepu Tempranillo z niewielkim dodatkiem Graciano. Ma wyrazisty czerwony odcień z ceglanymi odcieniami. Bukiet wina to aromaty czerwonych owoców, wiśni i truskawek przeplatany aromatami czarnych owoców, jagód, jeżyn i śliwek. W tle ukazują się nuty balsamiczne, czyli miód i wanilia i dąb. W smaku wino jest łagodne pomimo dużej ilości garbników i pozostawia w ustach długi posmak.
Do pieczonego mięsa i twardych serów
Wino najlepiej komponuje się ze stekami wieprzowymi, pieczonym dzikiem i deską długo dojrzewających kiełbas typu Fuet i twardych serów jak Parmezan. Podawać w temperaturze pokojowej 16-18⁰C.
Klasyczne opakowanie
Klasyczna butelka z czarnego szkła ozdobiona jest etykietą w jasno-kremowym kolorze, na której przedstawiony został rysunek odwzorowany na winnicy należącej do Bodegas El Coto de Rioja.
Nagrody
Wino Coto de Imaz Gran Reserva zostało wielokrotnie nagrodzone. Między innymi zdobyło aż 97 punktów w rankingu Decanter World Wine Awards 2019 i tytuł „Best in Show” i było to jedyne wino wyróżnione w apelacji Rioja DOCa.
Wyjątkowe wino z owoców zbieranych z wyselekcjonowanych krzewów. Nos nieco zamknięty, złożony z intensywnych czerwonych i czarnych owoców. W ustach bardzo skoncentrowane, z wyraźnymi, choć dobrze zintegrowanymi taninami. Mocna struktura z dobrą kwasowością oraz znakomita równowaga i elegancja. Pomimo szczodrego stylu bardzo gładkie i jedwabiste. Produkcja w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 21-30 dni. Wystarczająca maceracja, aby osiągnąć równowagę pomiędzy owocami i esencją. Wino leżakowało minimum 24 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego oraz 36 miesięcy w butelkach.
Szczepy: Tempranillo, Graciano
Zawartość alkoholu: 13,5 %