COTO DE IMAZ RESERVA
Jedna z największych winnic Hiszpanii
Bodegas El Coto de Rioja to jeden z czołowych producentów wina hiszpańskiego, którego produkty dostępne są w 50 krajach na całym świecie. W posiadaniu firmy leży blisko 3 tysiące hektarów winnic, gdzie uprawiane są głównie lokalne szczepy, takie jak Tempranillo, Garnacha czy Viura. Stałe powiększanie asortymentu winnic i otwartość na nowoczesne technologie sprawiają, że firma każdego roku produkuje coraz lepsze wina i tym samym zwiększa grono swoich miłośników.
Precyzyjna produkcja
Wino fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej i poddawane jest 18-dniowej maceracji. Następnie leżakuje przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego oraz 24 miesiące w butelkach. Trunek ma potencjał do długiego starzenia się.
Czerwone, wytrawne, świeże i zrównoważone
Tworzone w 100 % z ręcznie zbieranych owoców szczepu Tempranillo. Ma czerwono-ceglastą barwę typową dla tego szczepu. Bukiet bogaty jest w aromaty dojrzałych truskawek i malin z nutą wanilii i wyczuwalnymi w tle mleczną czekoladą, ziarnami kawy i kakao. Smak wina jest doskonale zrównoważony i świeży pomimo starzenia w beczkach. Dominują w nim nuty czerwonych owoców, wiśni, malin i czerwonych porzeczek. Smak wina długo utrzymuje się w ustach pozostawiając w przełyku delikatnie pikantne nuty.
Do grillowanych mięs i warzyw
Idealnie sprawdzi się w roli wina towarzyszącego grillowanym mięsom, żeberkom i karkówce oraz grillowanym warzywom, zielonej papryce, bakłażanowi i pieczarkom. Paruje się także z pieczonym królikiem, krótko smażoną polędwicą wieprzową z szalotką i twardymi serami typu Parmezan. Podawać w temperaturze 18⁰C.
Tradycyjne opakowanie
Wino zostało zamknięte w klasycznej butelce z ciemnego szkła, ozdobionej kremową etykietą i charakterystycznym kapturkiem w kolorze pieczonej dyni. Na etykiecie widnieje rysunek przedstawiający winnicę Bodegas El Coto de Rioja.
Wino powstaje z najlepszej partii winogron wyselekcjonowanych z całego zbioru. Wciąż młode i pełne nut owocowych, podkreślonych umiejętnym użyciem beczek z nowego amerykańskiego dębu. Cieliste, świetnie zrównoważone. Bogate w aromaty dojrzałych, czerwonych owoców z nutą wanilii, a także mlecznej czekolady, ziaren kawy i kakao. Minimum 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu i dojrzewanie w butelce minimum 18 miesięcy.
Proces produkcji: Aby uzyskać równowagę pomiędzy owocami i ekstraktem, fermentacja alkoholowa odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, maceracja trwa 18 dni i jest często przepompowywana.