Coto Mayor Reserva
Producent
Jedna z najważniejszych winnic regionu La Rioja powstała jako niewielki projekt grupy pasjonatów, którzy jedyne, czego pragnęli to zająć się tworzeniem doskonałego wina. Być może to właśnie ich autentyczne podejście do branży i wielka pasja pozwoliły Bodegas El Coto de Rioja stać się jedną z największych i najbardziej cenionych producentów w kraju. Winnica powstała w 1976 roku w gminie Oyon, niedaleko stolicy regionu, miasta Logrono. Pierwsze lata pracy El Coto de Rioja poświęciła na doskonalenie swoich trunków i rozbudowywanie sieci sprzedażowej. Ciężka praca opłaciła się, bowiem zaledwie 20 lat później marka zaczęła zarabiać na swojej rozpoznawalności na tyle, by móc rozbudować winiarnię i dokupić kilka winnic. Obecnie do marki należy aż 3 tysiące hektarów winnic w najlepszych obszarach regionu, a wspaniałość produkowanych z nich win zaowocowała przyznaniem Bodegas El Coto de Rioja prestiżowej apelacji Rioja Qualified Designation of Origin (D.O.Ca.).
Region
Region La Rioja śmiało można nazwać „krainą winem płynącą” – każdego roku produkuje się tam ponad 200 milionów litrów wina! 75 % całej produkcji zajmują wina czerwone ze słynnych hiszpańskich odmian winorośli, a pozostałe 25 % przeznaczone jest na wina różowe i białe. Region dzieli się na trzy części ze względu na ich odmienny klimat. Rioja Alta to część o dużej dominacji Atlantyku na klimat, przez co jest on nieco chłodniejszy. Jednak uprawy winogron chronione są przed mroźną oceaniczną bryzą przez wysokie pasmo górskie. Rioja Alavesa jest najchłodniejszą częścią regionu, o niskich temperaturach i glebach bogatych w minerały, co sprzyja produkcji młodych i orzeźwiających win. Rioja Baja charakteryzuje się najbardziej sprzyjającym uprawie, śródziemnomorskim klimatem i piaszczystymi glebami. Dominującymi odmianami w regionie są lokalne: Tempranillo, Garnacha, Viura i Malvasia, ale spotkać można także międzynarodowe, jak Chardonnay czy Cabernet Sauvignon.
Coto Mayor Reserva
Winogrona, z których powstało to wino pochodzą z najwyższej położonej w regionie winnicy Carbonera (840 metrów n.p.m.), która charakteryzuje się dość chłodnym klimatem. Owoce poddane były zimnej maceracji i fermentacji w niewielkich zbiornikach fermentacyjnych, co pozwoliło zachować ich naturalne aromaty.
Wino jest kupażem dwóch lokalnych odmian: Tempranillo i Garnacha. W kieliszku prezentuje rubinową barwę z ceglastym odblaskiem. W bukiecie dominują aromaty truskawek i wiśni, wzbogacone nutami słodkich przypraw korzennych i kakao. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalny posmak malin i czerwonych porzeczek z nutami czekolady i wanilii. Usta są doskonale zbalansowane, a finisz długi i przyjemny.