Coto Mayor Rosado
Producent
Bodegas El Coto de Rioja to dziś jeden z najważniejszych producentów winiarskich w Hiszpanii i jeden z najbardziej cenionych w regionie La Rioja. Wina produkowane w winnicy dostępne są dziś w ponad 50 krajach na całym świecie i doceniane przez największych koneserów winiarskich. Historia Bodegas El Coto de Rioja zaczęła się jednak niepozornie od wspólnego projektu grupy winiarskich pasjonatów. W 1976 roku kilku kolegów otworzyło winnicę w Oyon, niedaleko stolicy regionu miasta Logrono, by wspólnie oddać się pasji tworzenia wina. Pierwsze 20 lat działalności spędzili na ogromnej pracy w dopracowywaniu winiarskich receptur i rozbudowywaniu sieci sprzedaży. Zaangażowanie zaowocowało przyznaniem winnicy Rioja Qualified Designation of Origin (D.O.Ca.), czyli najbardziej prestiżowej apelacji w regionie. Marka posiada 3 tysiące hektarów winnic w La Rioja w najlepszych obszarach w tym najwyżej położoną winnicę Carbonera.
Region
La Rioja jest jednym z najsłynniejszych regionów winiarskich świata. Nic w tym dziwnego, skoro produkowane jest tam każdego roku 200 milionów litrów wina! W regionie dominuje produkcja win czerwonych z lokalnych odmian, takich jak Tempranillo i Garnacha. Wśród win białych do najważniejszych odmian należą Macabeo i Malvasia. Prócz autochtonicznych winorośli uprawia się tam także międzynarodowe szczepy, m.in. Cabernet Sauvignon, Malbec i Chardonnay. La Rioja ze względu na zróżnicowany mikroklimat podzielona jest na trzy części: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Klimat w Rioja Alta określony jest wpływem pobliskiego Atlantyku, z nad którego wędruje zimna oceaniczna bryza. Przed zimnem winnice chroni jednak wysokie pasmo górskie. Rioja Alavesa znana jest z bogatych w minerały gleb oraz najniższych temperatur w regionie. W Rioja Baja panuje sprzyjający uprawie klimat śródziemnomorski.
Odmiana
Garnacha to endemiczna odmiana winorośli dla Hiszpanii. Pochodzi z regionu Aragonii, skąd rozprzestrzeniła się na cały kraj – jednym z najważniejszych obszarów jej uprawy jest La Rioja. Garnacha jest bardzo odporną na choroby winoroślą, co pozwoliło jej stać się bardzo popularną we Francji podczas gdy kraj cierpiał z powodu ogromnych strat w winnicach za sprawą ataku filoksery. Odmiana charakteryzuje się intensywną owocowością, niską kwasowością i dużą zawartością alkoholu. Dzięki tym cechom Garnacha jest chętnie wykorzystywana w kupażach. Najczęściej łączona jest z odmianami Tempranillo, Syrah i Mourvedre.
Coto Mayor Rosado
Wino jest kupażem odmian Garnacha (90%) oraz Tempranillo (10%). Wyróżnia się blado różową barwą i wyjątkowo intensywnym bukietem. Znaleźć w nim można aromaty soczystych wiśni i jagód z nutą kwiatową w tle. Usta są delikatne, odpowiednio orzeźwiające dzięki odrobinie cierpkości i przyjemnie słodkawe dzięki wyrazistym wiśniowym nutom.