Deus Imiglikos Nemea Semi Sweet Red
Producent
Cavino to grecka winiarnia założona w 1958 roku przez Konstantinosa Anastasiou i Ioannisa Douskasa. Pierwotnie była to jedynie winnica, ale bardzo szybko rozszerzyła swoją działalność stając się również gorzelnią. Firma znajduje się w mieście Aigio, otoczonym wyjątkowym krajobrazem wszechobecnych winnic. Cavino wykorzystuje w produkcji wina przede wszystkim rodzime odmiany winorośli, takie jak Roditis, Lagorthi, Sideritis, Agiorgitiko, Mavro Kalavrytino i oczywiście słynne Mavrodaphne. Nie rezygnuje przy tym jednak z cenionych międzynarodowych odmian, takich jak Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling, Merlot, Syrah, czy Cabernet Sauvignon. Ostatnie 10 lat winnica poświęciła na rozwój technologiczny i modernizację procesu produkcji oraz butelkowania. Dzięki temu wina, które tworzy wyróżniają się nie tylko tradycyjnym, greckim charakterem, lecz także wysoką jakością. Cavino produkuje wino, a także słynne ouzo, tsiouro i brandy. Ponad 75% całej produkcji przeznaczona jest na eksport.
Region
Winiarnia wraz z należącymi do niej winnicami mieści się w Aigio, miejscowości położonej na dość dużej wysokości, gdzie łączą się ze sobą wpływy górskie z morskimi, tworząc specyficzny mikroklimat. Winnice rozmieszone są w rejonie Aigialeja, 800 metrów n.p.m. w wąwozie Kalavrita. Cały Peloponez zajmują większe i mniejsze wzgórza, dzięki którym region mieści w sobie wiele odróżniających się od siebie mikroklimatów. Łagodny klimat Śródziemnomorski tworzony jest przez połączenie gorącego słońca i morskiej bryzy napływającej znad Zatoki Korynckiej oraz zimne powietrze od strony pasma górskiego Grecji Środkowej i Peloponezu. Na terenie Peloponezu panuje więc doskonale sprzyjający klimat do produkcji wina, a kultura winiarska sięgająca czasów starożytnych pomaga greckim winiarzom w tworzeniu wyjątkowych trunków.
Odmiana
Agiorgitiko to jedna z najpopularniejszych w Grecji czerwonych odmian winorośli. Tradycyjnie uprawiana jest w Peloponezie, ale jej uprawy można spotkać na terenie całej Grecji, także w Attyce i Macedonii. Jej nazwę można przetłumaczyć jako „Gron św. Jerzego”. Powstaje z niej bardzo szeroki wachlarz win, od bardzo tanicznych i intensywnych, do lekkich win codziennych. Często łączy się ją w kupażach z odmianami, takimi jak Cabernet Sauvignon. Wina Agiorgitiko wyróżniają się intensywną owocowością, dobrze zaznaczoną kwasowością i treściwością. W bukiecie dominują aromaty śliwek, owoców leśnych, jagód, jeżyn i wiśni.
Deus Imiglikos Nemea Semi Sweet Red
Wino powstaje w 100 % z owoców odmiany Agiorgitiko pochodzących z upraw regionu Nemea. Nemea położona jest na wysokości 300-500 metrów n.p.m. W kieliszku prezentuje czerwoną barwę z fioletowymi odblaskami. Nos przywodzi na myśl nuty czerwonych owoców, maślanych cukierków i suszonej lawendy. Półsłodki smak jest otulający i przyjemnie słodki, wzbogacony aksamitnymi garbnikami. Sprawdzi się jako aperitif i towarzysz deserów.