Deus Imiglikos Patras Semi Sweet White
Producent
Cavino to grecka winiarnia założona w 1958 roku przez Konstantinosa Anastasiou i Ioannisa Douskasa. Pierwotnie była to jedynie winnica, ale bardzo szybko rozszerzyła swoją działalność stając się również gorzelnią. Firma znajduje się w mieście Aigio, otoczonym wyjątkowym krajobrazem wszechobecnych winnic. Cavino wykorzystuje w produkcji wina przede wszystkim rodzime odmiany winorośli, takie jak Roditis, Lagorthi, Sideritis, Agiorgitiko, Mavro Kalavrytino i oczywiście słynne Mavrodaphne. Nie rezygnuje przy tym jednak z cenionych międzynarodowych odmian, takich jak Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling, Merlot, Syrah, czy Cabernet Sauvignon. Ostatnie 10 lat winnica poświęciła na rozwój technologiczny i modernizację procesu produkcji oraz butelkowania. Dzięki temu wina, które tworzy wyróżniają się nie tylko tradycyjnym, greckim charakterem, lecz także wysoką jakością. Cavino produkuje wino, a także słynne ouzo, tsiouro i brandy. Ponad 75% całej produkcji przeznaczona jest na eksport.
Region
Winiarnia wraz z należącymi do niej winnicami mieści się w Aigio, miejscowości położonej na dość dużej wysokości, gdzie łączą się ze sobą wpływy górskie z morskimi, tworząc specyficzny mikroklimat. Winnice rozmieszone są w rejonie Aigialeja, 800 metrów n.p.m. w wąwozie Kalavrita. Cały Peloponez zajmują większe i mniejsze wzgórza, dzięki którym region mieści w sobie wiele odróżniających się od siebie mikroklimatów. Łagodny klimat Śródziemnomorski tworzony jest przez połączenie gorącego słońca i morskiej bryzy napływającej znad Zatoki Korynckiej oraz zimne powietrze od strony pasma górskiego Grecji Środkowej i Peloponezu. Na terenie Peloponezu panuje więc doskonale sprzyjający klimat do produkcji wina, a kultura winiarska sięgająca czasów starożytnych pomaga greckim winiarzom w tworzeniu wyjątkowych trunków.
Odmiana
Roditis to najczęściej uprawiana biała odmiana winorośli w Grecji. W rzeczywistości jednak nie jest to biała odmiana, gdyż jej winogrona przybierają kolor czerwonawy. Pomimo dużej popularności w ojczyźnie wciąż pozostaje jednym z najmniej zbadanych szczepów. Powstają z niego wina o wyraźnie cytrusowych i mineralnych aromatach oraz wysokiej kwasowości, dzięki którym są wyjątkowo orzeźwiające. Z Roditis produkowane są zarówno lekkie, przystępne wina, jak i bardziej eleganckie i intensywne. Odmiana rozprzestrzeniona jest wyłącznie w Grecji.
Deus Imiglikos Patras Semi Sweet White
Wino zbudowano w 100 % z odmiany Roditis. Ma jasno słomkową barwę i ujmujący bukiet. W nosie wyczuwalne są aromaty cytrusów, kwiatu pomarańczy, orzechów oraz słodkiej wanilii. Półsłodki smak jest zrównoważony: wyraźna kwasowość przeplata się z przyjemną słodyczą. Na finiszu ukazuje się pikantny akcent. Doskonały towarzysz sałatek i deserów.