Domaine Wardy Beqaa Valley Red Dry
Producent
Historia, która prowadzi nas do dzisiejszej winnicy Domaine Wardy rozpoczęła się bardzo dawno temu, bo już pod koniec XVIII wieku wraz z niepozorną młodą kobietą o imieniu Wardy. Wardy Rose Mousallem była żoną znanego bojownika o wolność oraz właściciela sadów i winnic. Razem z mężem i trójką dzieci mieszkała w regionie Zahle, w Libanie, gdzie ówcześnie produkcja wina i araku odbywała się w każdym domu. Gdy mąż Wardy zginął z rąk armii osmańskiej, kobieta została sama z trójką dzieci i przejęła w domu rolę matriarchy. Wardy zajmowała się domem, dziećmi i gospodarstwem z takim zaangażowaniem i z tak dobrymi efektami, że w niedługim czasie mieszkańcy okoli zaczęli nazywać jej dzieci „dziećmi Wardy”, dom stał się „domem Wardy”, a winnica „winnicą Wardy” – jej imię stało się o wiele ważniejsze od nazwiska męża, co w tamtych czasach niemal nigdy się nie zdarzało. W ten sposób rodzina została „Wardysami”, a jej kolejne pokolenia wyróżniały się ogromnym zaangażowaniem i pasją do uprawy winorośli, którą zaszczepiła w nich prababka Wardy. Marka Domaine Wardy działa od 1881 roku, a obecnie zarządzana jest przez rodzeństwo Wardych. Styl pracy i tworzenia wina w winnicy powrócił do libańskich tradycji odrzucając wieloletnie francuskie wpływy. W Domaine Wardy zarówno wina, jak i ich butelki są doskonale dopracowane, tak by z dumą reprezentować winiarskie dziedzictwo Libanu.
Region
Chociaż niewiele dziś mówi się na ten temat, tradycje winiarskie Libanu sięgają czasów starożytnych i to właśnie z obszaru tego kraju Fenicjanie rozprzestrzenili kulturę produkcji wina na cały basen Morza Śródziemnego. Mimo że na wiele lat tradycja winiarska została w Libanie zapomniana, obecnie przeżywa renesans. Pod koniec lat 90. XX wieku w kraju znajdowało się niespełna 10 winnic, dziś jest ich już 33, a wszystko wskazuje na to, że będzie jeszcze więcej. Winorośl została sprowadzona do Libanu z Francji, dlatego do najważniejszych odmian kraju należą klasyczne francuskie: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Mourvedre, Ugni Blanc i Chardonnay. Francuski wpływ widać także w sposobie produkcji wina, co jest pozostałością po francuskim panowaniu na terenach Libanu na początku XX wieku. Najważniejszym regionem winiarskim kraju jest Dolina Bekaa, która charakteryzuje się wprost idealnym terroir do uprawy winorośli. Jest to długa i wąska dolina w centrum kraju, otoczona wysokimi górami, które zapewniają ochronę przed gorącym, pustynnym powietrzem ze wschodu i wilgotnym, morskim z zachodu, a spływające z gór wody roztopowe regularnie nawadniają glebę. Obecnie w Libanie znajduje się około 2 tys. hektarów upraw, które pozwalają na wyprodukowanie 6 milionów butelek wina rocznie.
Domaine Wardy Beqaa Valley Red Dry
Wino jest kupażem trzech odmian: Tempranillo (34%), Cabernet Sauvignon (33%) oraz Syrah (33%). Wyróżnia się rubinową barwą z ciemnymi refleksami. W nosie na pierwszy plan wysuwają się charakterystyczne pikantne nuty Tempranillo z nutą zielonych liści cygar, która przeplata się z aromatem ciemnych, soczystych wiśni. Cabernet Sauvignon i Syrah wzbogacają bukiet o aromaty jeżyn, czarnego pieprzu i czerwonych kwiatów. Na podniebieniu wino jest intensywne i wyraziste, a finisz długi i bogaty w aromaty.