Domaine Wardy Beqaa Valley White
Producent
Podwaliny pod obecną winnicę Domaine Wardy podłożyła niezwykła kobieta, dzięki której rozpoczęła się cała winiarska przygoda rodziny Wardy. Wardy Rose Mousallem, bo to o niej mowa, była żoną dzielnego bojownika o wolność i właściciela sadów owocowych oraz winnic. Było to w czasach, gdy uprawy winorośli i produkowanie wina oraz araku były w Libanie powszechne i odbywały się w każdym gospodarstwie domowym. Niestety mąż Wardy zginął z rąk armii osmańskiej, a kobieta została sama z dużym gospodarstwem i trójką dzieci. Upór, ogromna ambicja i dedykowanie ciężkiej pracy pozwoliły jej jednak przejąć w rodzinie rolę matriarchy i zająć się domem bez pomocy mężczyzny. W niedługim czasie okoliczni mieszkańcy, podziwiający pracę i zaangażowanie kobiety w wychowanie dzieci i prowadzenie winnicy, zaczęli nazywać jej potomstwo „dziećmi Wardy”. Jej dom zaczęto nazywać „domem Wardy”, a winnicę „winnicą Wardy” – nazwisko męża stało się mniej ważne od jej imienia, co ówcześnie było wręcz niemożliwe do osiągnięcia przez bardzo tradycyjną kulturę. To jej ogromna pasja i poświęcenie zostały przekazane dalej rodzinie, która od jej imienia przyjęła nazwisko – Wardy. Dzisiejsza winnica Domaine Wardy została założona w 1881 roku przez dwie rodziny: Wardych oraz Cortases. Obecnie zarządzana jest przez rodzeństwo Wardych, czwarte pokolenie właścicieli. Styl win Wardy dumnie reprezentuje libańskie korzenie winiarskie, odrzucając głębokie wpływy francuskie narzucane w kraju przez wieki. Zarówno trunki, jak i ich butelki tworzone są w taki sposób, by nawiązywać do libańskiej kultury.
Region
Kultura winiarska w Libanie sięga czasów starożytnych – ponoć to właśnie z dzisiejszego obszaru tego kraju Fenicjanie zaczerpnęli wiedzę na temat produkcji wina i następnie rozprzestrzenili ją na cały obszar basenu Morza Śródziemnego. Niestety na wiele wieków kultura winiarska w kraju została zapomniana lub kultywowana wyłącznie lokalnie, bez ambicji na zdobycie międzynarodowej rozpoznawalności. Obecnie obserwuje się jednak prawdziwy renesans libańskiego winiarstwa. Podczas gdy w latach 90. XX wieku w kraju działało niespełna 10 winnic, dziś jest ich już 33. Nowożytne winiarstwo w Libanie rozpoczęło się od sprowadzenia winorośli z Francji, więc do najważniejszych odmian należą te pochodzące właśnie z Francji: Merlot, Syrah, Mourvedre, Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Ugni Blanc. Francuskie wpływy są doskonale widocznie także w metodach winifikacji, leżakowania i stylu wina. Najważniejszym regionem winiarskim w Libanie jest dolina Bekaa wyróżniająca się spośród innych doskonałym terroir do uprawy winogron. Jest to długa i wąska dolina, otoczona wysokimi górami, które chronią uprawy przed napływem suchego i gorącego powietrza. Wody roztopowe spływające z gór nawadniają winnice, a duża ilość dni słonecznych w roku sprawia, że winogrona doskonale dojrzewają.
Domaine Wardy Beqaa Valley White
Wino jest kupażem trzech szczepów: Viognier (44%), Sauvignon Blanc (30%) i Obeidi (26%). Charakteryzuje się słomkową barwą i wyjątkowym bukietem. W nosie przeplatają się ze sobą aromaty zielonych jabłek, guawy, pigwy, ananasa, białej róży i nuta białego pieprzu. Piękny profil zapachowy zawdzięcza odmianie Viognier, natomiast Sauvignon Blanc oddała swoją świeżość podniebienia, a Obeidi miękkość konsystencji.