Domaine Wardy Cabernet Sauvignon
Producent
W czasach gdy w Libanie uprawa winorośli i produkcja wina była powszechna i odbywała się w każdym domu, w regionie Zahle zamieszkiwała rodzina Mousallem. Rodzina składała się z Wardy Rose Mousallem, jej męża – bojownika o wolność oraz ich trójki dzieci. Jej mąż, niezwykle dzielny wojownik był także właścicielem sadów owocowych i winnic, które pomagały rodzinie się utrzymać. Niestety zginął on z rąk armii osmańskiej pozostawiając Wardy i ich trójkę dzieci samotnie. Wardy była bardzo ambitną i pracowitą kobietą, szybko więc pogodziła się z sytuacją i przejęła w rodzinie rolę „głowy domu”. Okoliczni mieszkańcy byli pełni podziwu dla jej pracy w winnicy, utrzymanie domu i wychowanie dzieci, do tego stopnia, że jej dom zaczęto nazywać „domem Wardy”, a winnicę „winnicą Wardy”. Po raz pierwszy w tym tradycyjnym społeczeństwie imię kobiety stało się ważniejsze od nazwiska jej męża. Wtedy też jej dzieci nazywane były „dziećmi Wardy”, a kolejne pokolenia w hołdzie dla tej niezwykłej kobiety przyjęła nazwisko Wardy. To właśnie ta rodzina w 1881 roku założyła Domaine Wardy, winiarnię charakteryzującą się ogromnym przywiązaniem do libańskich tradycji winiarskich. Obecnie na czele winnicy stoi 4-te pokolenie, rodzeństwo Wardych, które kultywuje winiarską kulturę swojego kraju, odrzucając głęboko osadzone wpływy francuskie. Miłość do tradycji Libanu i pasję do wina widać zarówno w bogatym stylu wina z Domaine Wardy, jak i w etykietach na butelkach pięknie ozdobionych libańskimi mozaikami.
Region
W Libanie kultura przetwarzania winogron na wino rozwinęła się już w czasach starożytnych. Jak twierdzą historycy, to właśnie na obszarze dzisiejszego Libanu, Fenicjanie zdobyli odpowiednią wiedzę i umiejętności winiarskie, które następnie za ich pomocą rozprzestrzeniły się w basenie Morza Śródziemnego. Niestety ani czasy starożytne, ani nowożytne nie były łaskawe dla libańskiej branży winiarskiej, która stała się niemal zapomniana i istniała wyłącznie w lokalnych kręgach. Od kilkudziesięciu lat można jednak zaobserwować wzrost popularności winiarstwa w Libanie – w latach 90. XX wieku na terenie kraju działało 10 producentów wina, a dziś jest ich już 33. Wszystko wskazuje również na to, że trend ten będzie się dalej rozwijać. Najważniejszym regionem winiarskim Libanu jest dolina Bekaa, która zawdzięcza swoją popularność doskonałym warunkom pod uprawę winorośli. Jest to długa i wąska dolina, której uprawy chronione są dzięki wysokim górom zarówno przed zimnym, wilgotnym powietrzem napływającym od strony morza, jak i gorącym powietrzem od strony lądu. Do najpopularniejszych odmian regionu, jak i całego kraju, należą francuskie szczepy, takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Mourvedre i Ugni Blanc. Francuskie wpływy widoczne są także w technikach winiarskich libańskich winiarzy i stylu produkowanych przez nich win.
Odmiana
Cabernet Sauvignon to prawdziwy król czerwonych odmian winorośli. Pochodzi z Bordeaux i jest mieszanką dwóch szczepów: Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc. Badania wykazały również, że w porównaniu z innymi odmianami winorośli, Cabernet Sauvignon jest dość młody – liczy sobie zaledwie 600 lat. Uprawy tej odmiany można spotkać nie tylko w jej ojczyźnie, Francji, lecz także w Kalifornii w Stanach Zjednoczonych, we Włoszech, w niemal wszystkich krajach winiarskich Ameryki Południowej, Australii oraz RPA. Za jej światowy sukces odpowiada łatwość uprawy oraz umiejętność dostosowania się krzewów do praktycznie wszystkich warunków klimatycznych. Wina odmianowe Cabernet Sauvignon wyróżniają się wysoką tanicznością i swojego rodzaju „ostrością”. Dlatego odmiana chętnie wykorzystywana jest w produkcji kupaży z odmianami, takimi jak Merlot, Cabernet Franc, Shiraz, Malbec czy Petite Verdot.
Domaine Wardy Cabernet Sauvignon
Wino stworzone w 100% z ręcznie zbieranych winogron odmiany Cabernet Sauvignon. Zanim trafiło do butelek spędziło 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Charakteryzuje się ciemno czerwoną barwą i intensywnym bukietem. W nosie wyczuwalne są aromaty owoców, takich jak jeżyny i czereśnie oraz nuty ziemiste, zielonego pieprzu i lawendy. W ustach jest wspaniale zbalansowane i przyjemnie przystępne w degustacji.