Ego Bodegas Jumilla Sauvignon Blanc
Producent
Ego Bodegas to młoda winiarnia, która rozpoczęła swoją historię w 2001 roku w malowniczym regionie Jumilla w Hiszpanii. Mimo iż marka nie może pochwalić się długą tradycją, umiejętnie korzysta z bogatej historii winiarskiej kraju i w harmonijny sposób łączy ją z nowoczesnymi technikami produkcji. Ego Bodegas posiada 25 hektarów ponad 50-letniej winnicy, która leży na dużej wysokości około 900 metrów n.p.m. Panuje tam doskonały mikroklimat do uprawy winorośli, z których powstają nietuzinkowe hiszpańskie wina. Produkcja w winiarni prowadzona jest z ogromną starannością i z ekologicznym zacięciem i zawsze przy wykorzystaniu sprawdzonych, tradycyjnych metod.
Region
Jumilla choć na pierwszy rzut oka może wydawać się nieskończoną pustynią, tak naprawdę kryje w sobie bogactwo niezwykłych mikroklimatów. Region ten charakteryzuje się trudnym klimatem dla uprawy winogron, co sprawia, że każda butelka wina pochodząca z tego obszaru traktowana jest z wielkim szacunkiem. Klimat pomimo bliskości morza posiada cechy bardziej kontynentalne: suche, upalne lata i mroźne zimy. Między dniem a nocą możliwe są różnice temperatur sięgające nawet 20°C. Do tego winnice bardzo często posadzone są wprost na wysuszonej do zera ziemi. Deszcz jest bardzo rzadkim zjawiskiem, przez co w przeszłości winiarze musieli okopywać krzewy i tworzyć wokół nich prowizoryczne baseniki. Dziś wielu z nich korzysta z systemów irygacyjnych. Mimo iż warunki na pozór są bardzo niesprzyjające, wina powstałe z winogron uprawianych w Jumilla określane są jako finezyjne i potężne. W regionie dominuje odmiana Monastrell, chociaż coraz częściej pojawiają się zupełnie nowe dla tej części świata szczepy.
Szczep
Sauvignon Blanc to odmiana pochodząca z Francji, prawdopodobnie z Bordeaux lub Doliny Loary. W swojej ojczyźnie jest bardzo popularna, zresztą tak, jak i na całym świecie. Pod względem wielkości upraw plasuje się na zaszczytnym 2. miejscu, a winnice nią obsadzone znajdują się dosłownie w każdym kraju winiarskim świata – od chłodnych rejonów Austrii, przez nieco cieplejszą Mołdawię aż do upalnej Australii. Sauvignon Blanc znana jest z lekkości i świeżości, chociaż w zależności od regionu, w jakim powstaje i metody winifikacji może być także winem o „cięższych” walorach i bardziej oleistej konsystencji.
Ego Bodegas Jumilla Sauvignon Blanc
Wino produkowane jest w 100 % z owoców odmiany Sauvignon Blanc zbieranych wczesnym rankiem w chłodnych godzinach, co pozwala zachować naturalnie intensywne aromaty winogron. W kieliszku prezentuje jasno żółtą barwę z zielonkawymi refleksami. W nosie ujawniają się aromaty typowe dla odmiany: owoce tropikalne, ananas i mango, a także cytrusy i delikatne zioła. W ustach jest eleganckie i dobrze zbudowane z odpowiednią dozą kwasowości, która nadaje winu przyjemną świeżość smaku.