Finca Beltran Duo Tempranillo Malbec – Mendoza – Argentyna
RODZINA ZUCCARDI
Familia Zuccardi, jedno z najbardziej dynamicznych i innowacyjnych przedsiębiorstw produkujących wina w Argentynie. Od początków istnienia prowadzona przez rodzinę Zuccardi. Firma założona w 1963 roku.
Jeśli chodzi o technologie związane z nawadnianiem, Zuccardi mają ogromne doświadczenie. W połowie XX wieku inżynier Alberto Zuccardi, ojciec dzisiejszego właściciela José Alberto, wprowadzał technologie irygacyjne w Mendozie. W latach sześćdziesiątych z powodzeniem wykorzystał możliwości firmy i założył winnicę w regionie Maipú (dziś 170 ha). Niecałe dziesięć lat później podobna, tyle że większa winnica powstała w regionie Santa Rosa. José Alberto mawia: „Mendoza jest wysoko położoną pustynią, gdyby nie góry, nie byłoby tu winnic. Nie nawadnianie jest najważniejsze, ale sposób zarządzania nim. Bez naszego wsparcia natura sama sobie tu nie poradzi”. Jego zdaniem jednak dzięki unikalnemu klimatowi i umiejętnym wykorzystaniu nowych odmian Argentyna najbardziej ze wszystkich winiarskich krajów Nowego Świata jest w stanie zbliżyć się do Europy.
Dziś imperium Zuccardi to w sumie 7 tys. hektarów winnic i produkcja 10 mln litrów wina rocznie. Konsekwentnie rozwijana jest produkcja, eksport, nowe rozwiązania technologiczne. Wina utrzymane są w zdecydowanie nowoczesnym stylu. „Nie sprzedajemy wina – sprzedajemy przyjemność”, zwykł mówić José Alberto.
REGION MENDOZA
Większość upraw winorośli w Argentynie odbywa się u podnóża Andów, a najsłynniej w Mendozie , gdzie pustynne krajobrazy i duże wysokości łączą się, tworząc terroir, który daje początek aromatycznym, czerwonym winom. Winnice w Mendozie sięgają nawet 5000 stóp (1500 m) nad poziomem morza. Tutaj zwiększony poziom promieniowania słonecznego i duża dobowa zmiana temperatury zapewniają długi, powolny okres dojrzewania, co prowadzi do zrównoważonych cukrów i kwasowości winogron.
Mendoza jest zdecydowanie największym regionem winiarskim w Argentynie . Położona na płaskowyżu na dużej wysokości na skraju Andów prowincja odpowiada za około 70 procent rocznej produkcji wina w kraju. Francuska odmiana winogron Malbec ma swoją siedzibę w Nowym Świecie w winnicach Mendozy, produkując czerwone wina o dużej koncentracji i intensywności.
Prowincja leży na zachodnim krańcu Argentyny, w górach Andów od Chile. Chociaż prowincja jest duża (obejmuje obszar podobny do stanu Nowy Jork), jej krajobrazy winne są skupione głównie w północnej części, na południe od miasta Mendoza. Tutaj regiony Lujan de Cuyo , Maipu i dolina Uco są domem dla jednych z największych nazwisk argentyńskiego wina.
Historia produkcji wina w Mendozie jest prawie tak stara jak historia kolonialna samej Argentyny. Pierwsze winorośle zostały zasadzone przez kapłanów zakonu jezuitów w połowie XVI wieku, zapożyczając techniki rolnicze od Inków i Huarpes, którzy zajmowali ziemię przed nimi. W tym czasie Malbec został wprowadzony przez francuskiego agronoma Miguela Aimé Pougeta.
Finca Beltran Duo Tempranillo Malbec jest kupażem dwóch szczepów, cenionego w Argentynie Malbec (50%) i słynnego, hiszpańskiego Tempranillo (50%). Ma głęboko-rubinową barwę i intensywny bukiet o aromatach owoców leśnych, jagód i malin oraz czarnej porzeczki. W smaku jest doskonale zrównoważone między owocową słodyczą, a orzeźwiającymi taninami. Wyraźnie wyczuwalne są soczyste wiśnie i maliny z nutami przypraw korzennych w tle.
Wyśmienite wino do codziennej degustacji. Skomponuje się z pizzą serową lub z dodatkiem pikantnego salami a także deską dojrzewających serów hiszpańskich z mleka owczego. Sprawdzi się również w roli aperitifu, który w przyjemnie rozgrzewający sposób pobudzi apetyt przed kolacją.