Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
FINCA MUSEUM VINEA CRIANZA 0,75L

Finca Museum Vinea Crianza – DO Cigales – Hiszpania

Wino czerwone, Z Podcastem BECZKOWE, PEŁNE

180 Ha winnic w mało znanej apelacji Cigales. Świetne Terrior, skoncentrowane tylko na szczepie Tinta dal Pais. Wszystkie winogrona zbierane ręcznie. Oryginalne, długowieczne wina.

Region: CIGALES

Your browser does not support the audio element.

Cigales to niewielki subregion i apelacja w hiszpańskim regionie Kastylia (Castilla y Leon) ok. 220 kilometrów na północ od Madrytu, w pobliżu Valladolid. Obszar apelacji obejmuje 574 kilometry kwadratowe po dwóch stronach rzeki Pisuerga. Średnia wysokość upraw winorośli to 750 metrów n.p.m. a główne miejscowości, w których uprawia się winorośl to Cabezon de Pisuerga, Cigales, Corcos del Valle, Cubillas de Santa Marta, Fuensaldaña, Mucientes, Quintanilla de Trigueros, San Martin de Valveni, Trigueros del Valle i Valoria la Buena. D.O. Cigales zostało powołane do życia w 1991 roku, mimo iż historia uprawy winorośli w tym rejonie sięga XI wieku n.e. W ramach apelacji działa 35 zrzeszonych producentów w tym El Coto.de Rioja.

Winnice Finca Museum i ich stuletnie winorośle znajdują się w prawdziwie wyjątkowym krajobrazie.

Słaba gleba, posiana kamieniami, która gromadzi ciepło podczas gorących letnich dni i uwalnia go w nocy, przyczyniając się w ten sposób do doskonałego polifenolowego i aromatycznego dojrzewania winogron. Mają niską wydajność, ale bogatą w minerały, synonim jakości. Winnice o wyjątkowym pięknie, gdzie różne odmiany winorośli rosną razem, nadając regionowi szczególną cechę, która jest trudna do znalezienia nigdzie indziej.

Producent: EL COTO DE RIOJA

El Coto de Rioja to  owoc połączenia ciężkiej pracy, pasji oraz wyśmienitych owoców regionu Rioja. Wszystko zaczęło za sprawą czterech młodych pasjonatów wina w 1970 roku, dziś są właścicielami 8 winnic dających łącznie areał 730 hektarów – w tym Finca Los Almendros – największej w regionie (450 ha). Dodatkowe 2.000 ha upraw w ich portfolio znajduje się dzięki współpracy z małymi winiarzami. Eksportują wina do 70 krajów, ich El Coto Blanco jest co 5 butelką białego wina spożywanego w Rioja. Główną czerwoną odmianą jest tempranillo, a białą viura (podobnie jak w całym DOCa Rioja), 92% win jest starzonych w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. A w piwnicach El Coto spoczywa rekordowa ilość – 70.000 beczek!

Dynamiczny rozwój winnicy zaowocował tym że w 2000 r El Coto de Rioja stała się wiodącą marką na hiszpańskim rynku w kategoriach Crianza i Reserva. W 2010 El Coto potwierdza swoje zaangażowanie w produkcję białych win dzięki plantacji w Finca Carbonera, najwyższej winnicy w Rioja, nowych białych odmian zatwierdzonych przez Radę Regulacyjną.

W roku 2016El Coto de Rioja zdobył trofeum na najlepszą hiszpańską winiarnię roku na Międzynarodowym Konkursie Wina (IWSC), jednym z najbardziej prestiżowych nagród w branży winiarskiej na świecie. Zwycięzcy zostali ogłoszeni podczas uroczystej ceremonii, która odbyła się 16 listopada w Londynie. El Coto de Rioja, przyznano aż 7 medali.

Szczep: TEMPRANILLO (Tinta del Pais)

Literatura podaje, że trafił do Hiszpanii dzięki mnichom z Burgundii, którzy przywieźli tę winorośl w trakcie podróży do Santiago de Compostela. Ponoć ma wspólnych przodków z pinot noir, co trochę tłumaczy pewne podobne cechy związane z profilem aromatycznym. Z Hiszpanii powędrował szybko do Portugalii, a następnie dalej do Argentyny i Meksyku. Dziś uprawiany jest także w USA, Australii i RPA. najbardziej klasyczną nutą w bukiecie tempranillo jest truskawka (przy akompaniamencie wanilii); zdarzają się też maliny, śliwki, czarne porzeczki, często także delikatne nuty ziołowe i korzenne. 100% tempranillo daje zazwyczaj miękkie taniny i niski poziom kwasowości. Na przestrzeni lat wiele się zmieniło jeśli chodzi o styl wina i metody produkcji.

Wino FINCA MUSEUM VINEA CRIANZA

Po transporcie winogron do winiarni maceracja przedfermentacyjna odbywa się w temperaturze 5ºC w kadziach ze stali nierdzewnej, aby w ten sposób utrzymać owocowy smak winogron. Następnie fermentowane w 27ºC z krótkim, ale z  częstym pompowaniem,  ku osiągnięciu pełnowartościowego wina o owocowej osobowości i dobra strukturze, przy jednoczesnym uzyskaniu wina łatwego do picia.

Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach wykonanych z 60% dębu amerykańskiego i 40% dębu francuskiego.

Wiśniowa czerwień, błyszcząca z granitową obręczą. Bardzo intensywny smak. Nuty czerwonych jagód wyrażane są z zauważalną władzą nad mineralnymi, zadymionymi niuansami. Bardzo napełniające się subtelne nuty smaków kokosowych, balsamicznych oraz mokki.

Aksamitna konsystencja dzięki przyjemnej gamie słodkich garbników, nadaje mu jedwabiste, długotrwałe uczucie smaku.

Finca Beltran Duo Tempranillo Malbec – Mendoza – Argentyna Finca Museum Vinea Rosado – DO Cigales – Hiszpania

Zobacz również...

LE PETIT ETOILE CABERNET SAUVIGNON ORGANIC NON-FERMENTED 0,75L

Wino czerwone

Le Petit Etoile Cabernet Sauvignon Organic Non Fermented

CHATEAU FOMBRAUGE SAINT-EMILION GRAND CRU 0,75L

Wino czerwone

Chateau Fombrauge Saint-Emilion Grand Cru

PAUILLAC DE LYNCH BAGES AOC 0,75L

Wino czerwone

Chateau Lynch Bages Pauillac de Lynch Bages AOC

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa