Finca Museum Vinea Crianza – DO Cigales – Hiszpania
180 Ha winnic w mało znanej apelacji Cigales. Świetne Terrior, skoncentrowane tylko na szczepie Tinta dal Pais. Wszystkie winogrona zbierane ręcznie. Oryginalne, długowieczne wina.
Region: CIGALES
Cigales to niewielki subregion i apelacja w hiszpańskim regionie Kastylia (Castilla y Leon) ok. 220 kilometrów na północ od Madrytu, w pobliżu Valladolid. Obszar apelacji obejmuje 574 kilometry kwadratowe po dwóch stronach rzeki Pisuerga. Średnia wysokość upraw winorośli to 750 metrów n.p.m. a główne miejscowości, w których uprawia się winorośl to Cabezon de Pisuerga, Cigales, Corcos del Valle, Cubillas de Santa Marta, Fuensaldaña, Mucientes, Quintanilla de Trigueros, San Martin de Valveni, Trigueros del Valle i Valoria la Buena. D.O. Cigales zostało powołane do życia w 1991 roku, mimo iż historia uprawy winorośli w tym rejonie sięga XI wieku n.e. W ramach apelacji działa 35 zrzeszonych producentów w tym El Coto.de Rioja.
Winnice Finca Museum i ich stuletnie winorośle znajdują się w prawdziwie wyjątkowym krajobrazie.
Słaba gleba, posiana kamieniami, która gromadzi ciepło podczas gorących letnich dni i uwalnia go w nocy, przyczyniając się w ten sposób do doskonałego polifenolowego i aromatycznego dojrzewania winogron. Mają niską wydajność, ale bogatą w minerały, synonim jakości. Winnice o wyjątkowym pięknie, gdzie różne odmiany winorośli rosną razem, nadając regionowi szczególną cechę, która jest trudna do znalezienia nigdzie indziej.
Producent: EL COTO DE RIOJA
El Coto de Rioja to owoc połączenia ciężkiej pracy, pasji oraz wyśmienitych owoców regionu Rioja. Wszystko zaczęło za sprawą czterech młodych pasjonatów wina w 1970 roku, dziś są właścicielami 8 winnic dających łącznie areał 730 hektarów – w tym Finca Los Almendros – największej w regionie (450 ha). Dodatkowe 2.000 ha upraw w ich portfolio znajduje się dzięki współpracy z małymi winiarzami. Eksportują wina do 70 krajów, ich El Coto Blanco jest co 5 butelką białego wina spożywanego w Rioja. Główną czerwoną odmianą jest tempranillo, a białą viura (podobnie jak w całym DOCa Rioja), 92% win jest starzonych w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. A w piwnicach El Coto spoczywa rekordowa ilość – 70.000 beczek!
Dynamiczny rozwój winnicy zaowocował tym że w 2000 r El Coto de Rioja stała się wiodącą marką na hiszpańskim rynku w kategoriach Crianza i Reserva. W 2010 El Coto potwierdza swoje zaangażowanie w produkcję białych win dzięki plantacji w Finca Carbonera, najwyższej winnicy w Rioja, nowych białych odmian zatwierdzonych przez Radę Regulacyjną.
W roku 2016El Coto de Rioja zdobył trofeum na najlepszą hiszpańską winiarnię roku na Międzynarodowym Konkursie Wina (IWSC), jednym z najbardziej prestiżowych nagród w branży winiarskiej na świecie. Zwycięzcy zostali ogłoszeni podczas uroczystej ceremonii, która odbyła się 16 listopada w Londynie. El Coto de Rioja, przyznano aż 7 medali.
Szczep: TEMPRANILLO (Tinta del Pais)
Literatura podaje, że trafił do Hiszpanii dzięki mnichom z Burgundii, którzy przywieźli tę winorośl w trakcie podróży do Santiago de Compostela. Ponoć ma wspólnych przodków z pinot noir, co trochę tłumaczy pewne podobne cechy związane z profilem aromatycznym. Z Hiszpanii powędrował szybko do Portugalii, a następnie dalej do Argentyny i Meksyku. Dziś uprawiany jest także w USA, Australii i RPA. najbardziej klasyczną nutą w bukiecie tempranillo jest truskawka (przy akompaniamencie wanilii); zdarzają się też maliny, śliwki, czarne porzeczki, często także delikatne nuty ziołowe i korzenne. 100% tempranillo daje zazwyczaj miękkie taniny i niski poziom kwasowości. Na przestrzeni lat wiele się zmieniło jeśli chodzi o styl wina i metody produkcji.
Wino FINCA MUSEUM VINEA CRIANZA
Po transporcie winogron do winiarni maceracja przedfermentacyjna odbywa się w temperaturze 5ºC w kadziach ze stali nierdzewnej, aby w ten sposób utrzymać owocowy smak winogron. Następnie fermentowane w 27ºC z krótkim, ale z częstym pompowaniem, ku osiągnięciu pełnowartościowego wina o owocowej osobowości i dobra strukturze, przy jednoczesnym uzyskaniu wina łatwego do picia.
Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach wykonanych z 60% dębu amerykańskiego i 40% dębu francuskiego.
Wiśniowa czerwień, błyszcząca z granitową obręczą. Bardzo intensywny smak. Nuty czerwonych jagód wyrażane są z zauważalną władzą nad mineralnymi, zadymionymi niuansami. Bardzo napełniające się subtelne nuty smaków kokosowych, balsamicznych oraz mokki.
Aksamitna konsystencja dzięki przyjemnej gamie słodkich garbników, nadaje mu jedwabiste, długotrwałe uczucie smaku.