Flagstone ‘Dark Horse’ Shiraz – Western Cape/Stellenbosch – RPA
WINNICA FLAGSTONE
Historia winnicy sięga 1898 roku, kiedy to została zbudowana fabryka do produkcji materiałów wybuchowych, które wykorzystywane były w kopalniach złota i diamentów. W 2002 roku została ona przekształcona w winiarnię Flagstone. Jej powierzchnia rozciąga się od najbardziej wysuniętego na południe obszaru uprawy winorośli w Południowej Afryce – Elim, do jednej z najbardziej wysuniętych na wschód winnic wysoko w Górach Swartberg, a także do doliny rzeki Breede, na północ od Kapsztadu. Głównymi wartościami jakimi cechuje się Flagstone jest dbałość o każde winogrono i sztuka robienia wina, a nie zysk sam w sobie.
Od 2003 roku Flagstone pozyskuje winogrona z pięciu głównych winnic. Strategie uprawy winorośli są specjalnie dostosowane do poszczególnych odmian i parametrów winnic.
SZCZEP SHIRAZ
Syrah – czerwona odmiana winorośli, wywodząca się z Doliny Rodanu we Francji. W Republice Południowej Afryki, Australii, Stanach Zjednoczonych powszechnie używa się nazwy Shiraz. Wina z syrah mają wyraźny aromat porzeczek. Z winogron uzyskuje się przy standardowej fermentacji ciemne wino o wysokiej zawartości garbników, które wymaga długiego leżakowania w celu zmniejszenia cierpkości.
DARK HORSE
Ręcznie zbierane winogrona cichym, chłodnym, wczesnym rankiem. Górna fermentacja odbywa się w otwartych kadziach, przy użyciu dawnych metod produkcji wina. W ten sposób otrzymujemy przepyszne, wino na miarę dziejów o jedwabistej strukturze i rozkwitającej, tajemniczej naturze, zdolnej zaskoczyć swoją mocą i energią – prawdziwy Mroczny Koń!
Złożoność w bukiecie zapachowym przepływa do podniebienia. Wino jest duże i krągłe na wejściu z jedwabiście gładkimi taninami. Bogate, dojrzałe ciemne owoce na podniebieniu w połączeniu z dobrze zbalansowaną kwasowością są odpowiedzialne za długotrwałe wykończenie i dopełniają doskonale zbalansowane wino.
Na podniebieniu objawiające się kompleksowo połączone nuty ciemnych owoców, białego pieprzu, ciemnej czekolady i odrobiny mięty wspomaganej subtelnymi pikantnymi podtekstami.
Idealne do grillowanych, opiekanych mięs czerwonych jak i deski serów.