Flagstone ‘Noon Gun’ Chenin Blanc/Sauvignon Blanc/Viognier – Western Cape/Wine of Origin – RPA
WINNICA FLAGSTONE
Historia winnicy sięga 1898 roku, kiedy to została zbudowana fabryka do produkcji materiałów wybuchowych, które wykorzystywane były w kopalniach złota i diamentów. W 2002 roku została ona przekształcona w winiarnię Flagstone. Jej powierzchnia rozciąga się od najbardziej wysuniętego na południe obszaru uprawy winorośli w Południowej Afryce – Elim, do jednej z najbardziej wysuniętych na wschód winnic wysoko w Górach Swartberg, a także do doliny rzeki Breede, na północ od Kapsztadu. Głównymi wartościami jakimi cechuje się Flagstone jest dbałość o każde winogrono i sztuka robienia wina, a nie zysk sam w sobie.
Od 2003 roku Flagstone pozyskuje winogrona z pięciu głównych winnic. Strategie uprawy winorośli są specjalnie dostosowane do poszczególnych odmian i parametrów winnic.
SZCZEP CHENIN BLANC
Rozpowszechniona biała odmiana winorośli, uprawiana we Francji Pod nazwą steen (także stein) jest najpopularniejszą białą odmianą w RPA. Produkowane z niego są przede wszystkim świeże wina o lekkiej kwasowości.
SZCZEP VIOGNIER
Główną atrakcją tej odmiany jest bogaty i złożony bukiet, w którym odnaleźć można aromaty dojrzałych moreli, kwiatów pomarańczy i akacji.
SZCZEP SAUVIGNON BLANC
Biały szczep pochodzący z Francji. W zależności od klimatu, aromat sauvignon blanc mieści się w szerokim spektrum smaków i zapachów: od wyraźnie trawiastego aż po słodkawy, przywołujący na myśl owoce egzotyczne.
FLAGSTONE ‘NOON GUN’
Kanon Noon Gun stoi na wzgórzu Signal Hill nad centrum miasta w Kapsztadzie, znanym w RPA jako The Mother City. Jego codzienne wystrzeliwanie jest najstarszą oficjalną tradycją RPA. Zawsze można powiedzieć, kim są nowi turyści w mieście, ponieważ wielki huk w południe wysyła ich pod chodnikowe stoły restauracyjne. Dla mieszkańców Kapsztadu, codzienny huk sygnalizuje czas lunchu. Pierwotnie, codzienna biała smuga dymu z lufy Noon Gun była używana przez kapitanów zakotwiczonych statków w Table Bay jako sposób na utrzymanie dokładnego czasu na pokładzie. Dzięki temu byli w stanie dokładnie określić długość geograficzną na morzu.
Połączenie trzech najlepszych białych odmian rosnących dziś w RPA: Chenin Blanc, Sauvignon Blanc i Viognier.
Jasno słomkowa propozycja o intrygującym bukiecie, kwiatowy nos guawy, skórka pomarańczy i jabłko.
Na podniebieniu gładkie, wyważone walory melona, nutą skórki pomarańczowej i posypką cynamonu. Owocowy smak równoważony jest przez kremowe uczucie w ustach i ostre, chrupiące, długotrwałe wykończenie.
Doskonałe samo w sobie (dobre wino do jacuzzi!), ale także doskonałe do świeżych sałatek letnich, pieczonego kurczaka z wolnego wybiegu, a nawet dań rybnych z kremowym sosem. Ostatecznie, to właśnie wszechstronność wina sprawia, że Noon Gun jest najlepszym winem na codzienny lunch.