Goru El Goru – DO Jumilla – Hiszpania
El Bodegas – butikowa winnica w Jumilla powstała w 2011r. Nowoczesny projekt winnicy oparty na trzech założeniach: Ego – czyli talentu właścicieli do robienia wina. Talento – poświęcenia i uporu do wykonania zamierzonego celu. 3 Infinito – relalizacji marzenia, które nie ma granic. 80% upraw opartych jest o rodzinny szczep Monastrell.
WINNICA EGO BODEGAS
Winnica jest daleka od uważanych norm w tym regionie, nie jest zwieńczeniem bogatej tradycji odziedziczonej po jego właścicielach. Nie było to również wynikiem palącego pragnienia rozwoju wspaniałych winnic lub misji poznawania niesamowitego świata wina. Zamiast tego winnica zrodziła się z pasji i wysiłku dwojga bliskich sobie ludzi, uwieńczając wspólną pracę “Talentem” – od Ich pierwszego wina.
Santos Ortiz pochodzenia hiszpańskiego, i Ioana Paunescu z Rumunii, zaczęli od zera w 2011 roku, “con palicos y canicas”, jak mówią w regionie. Oznacza to, że brakowało im środków finansowych, ale mieli niezwykły talent do tworzenia win i koordynowania działu finansowego, marketingu i sprzedaży. Rozpoczęli projekt robiąc coś przeciwnego do tego, co mówią książki lub co widzi się w branży. Dobrym tego przykładem jest samo budowanie winnicy, od góry do dołu. Tworzyli ją od dachu ku fundamentom, a nie od podstaw, mając jeden wyraźny cel, który po osiągnięciu gwarantuje przyszłość firmy. Pomysł był prosty osiągnąć równowagę pomiędzy trzema pojęciami: Jakość – Obraz – Cena, a następnie zapiąć pasy do pracy. Dwa lata później (2013) dobry design, dobra cena i jeszcze lepsze wino pozwoliły zdobyć firmie dystrybucję do ponad 30 krajów.
REGION JUMILLA
D.O. (Denomination of Origin) Jumilla obejmuje winnice z północnej części regionu Murcji oraz kilka gmin w prowincji Albacete.
D.O. Jumilla została odkryta i ustanowiona w 1966 r. Urokiem tego specyficznego D.O. jest jego geograficzny charakter, gdzie doliny i równiny są naznaczone przez góry. Również Levante of Mediterranean i Manchego w dużym stopniu przyczyniły się do wyjątkowej osobowości win.
D.O. Jumilla obejmuje 19.000 hektarów winnic, które znajdują się między prowincją Murcia i Albacete. Obszary te mają głęboko zakorzenione tradycje winiarskie, z D.O. Jumilla jest jednym z najstarszych w Hiszpanii. Dzięki swoim rygorystycznym warunkom, wina z tego D.O. osiągnęły wysoki poziom uznania w tym sektorze.
GORU EL GORU
Zbiór odbywa się ręcznie, w optymalnym czasie dojrzewania. Każda odmiana winorośli była oddzielnie fermentowana i macerowana z własnymi skórami przez 15/20 dni w kontrolowanej temperaturze nie wyższej niż 28oC.
Głęboko czerwone wino o fioletowych brzegach, wyróżnia się intensywnym aromatem czerwonych i dojrzałych owoców, przyjemnie kremowym, połączonym z nutami tostów. Jest owocowe i aromatyczne w ustach, mięsne i tostowe z dojrzałymi taninami. Przypomina wanilię i cynamon.
Idealne do mięsa wieprzowego, cielęciny, ryb, serów półtwardych, gulaszu, polędwicy i sałatki.