Grand Duc Morin Blanc
Producent
Winiarnia Morin Pere & Fils została założona przez Claude’a Morina, winiarza z Nuits-Saint-Georges w 1822 roku w samym sercu Burgundii. Swoją nazwę „Morin” winiarnia zawdzięcza mauretańskiemu pochodzeniu rodziny, która osiadła we Francji w 1485 roku i od tamtej pory miała kontakt z francuskim winiarstwem. Firma współpracuje z wieloma plantatorami winorośli w całym regionie, a przyjazne stosunki i doskonała wiedza know-how pozwala na pozyskiwanie od nich najlepszych zbiorów ze starannie wyselekcjonowanych parceli winnic. Wina tworzone są za pomocą tradycyjnych metod, dzięki którym wyróżniają się klasycznym charakterem i wspaniałą jakością.
Region
Burgundia jest jednym z najsłynniejszych regionów winiarskich świata. Ciągnie się wąskim pasem od Dijon na północy Francji aż do Lyon na południu, obejmując łącznie obszar około 45 tysięcy hektarów. W obrębie Burgundii wyróżnia się wiele małych obszarów, z których najsłynniejsze to Cote de Nutis oraz Cote de Beaume. To właśnie wina z tych dwóch rejonów od wieków trafiały na stoły królów, carów, wodzów i największych możnych tego świata. Produkowane są tam zarówno wina białe, jak i czerwone, a w tym słynne Pinot Noir. Burgundia charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem gleb i mikroklimatów, stąd też wina produkowane z tego samego szczepu mogą być diametralnie różne. Na południu, na glebach gliniasto-wapiennych powstają wina lekkie, owocowe, w tym najsłynniejsze młode wino świata – Beaujolais. Na północy, na glebach z granitowym podłożem produkowane są wina bardziej dostojne i eleganckie.
Grand Duc Morin Blanc
Wino jest kupażem czterech odmian: Sauvignon Blanc, Colombard, Ugni Blanc oraz Semillon. W kieliszku prezentuje złocistą szatę. Bukiet jest połączeniem świeżych aromatów owoców cytrusowych z nutami białych kwiatów, migdałów, orzechów laskowych i świeżych ziół. Na podniebieniu zachwyca migdałowym posmakiem. Dzięki mineralnym akcentom pojawiającym się na finiszu wino jest świeże i orzeźwiające.