Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
HACIENDA ZORITA CRIADO EN BARRICA 0,75L

Hacienda Zorita Criado en Barrica

Wino czerwone

Producent
Obecnie Hacienda Zorita to cały kompleks składający się z winiarni, 5-gwiazdkowego hotelu oraz prestiżowej restauracji. Historia posiadłości, w której się mieści zaczęła się już w 1366 roku. Pierwotnie należała do szlachcianki, która postanowiła oddać ją po śmierci pod skrzydła zakonu Dominikańskiego. Wtedy posiadłość zmieniła swoją funkcję na klasztor oraz miejsce, w którym mogli zatrzymać się profesorowie Uniwersytetu w Salamance oraz przejeżdżający dostojni goście, tacy jak np. Krzysztof Kolumb tuż przed swoją najsłynniejszą odkrywczą podróżą. Osoby zatrzymujące się w Hacienda Zorita otrzymywały nie tylko zakwaterowanie, lecz także wyżywienie z własnych produktów tworzonych przez zakon, m.in. serów, wina i pieczywa. Obecnie Hacienda Zorita korzysta z ponad 700-set lat historii i doświadczenia pierwszych winiarzy posiadłości, czyli zakonników. Tworzy wyjątkowe wina o ciekawym stylu i intrygującej historii, które leżakują w piwnicach posiadłości wybudowanych na wzór kadłuba statku K. Kolumba.
Region
Ribera del Duero to popularna apelacja winiarska mieszcząca się w regionie Kastylia. Jest to apelacja skupiająca w sobie winnice leżące nad rzeką Duero, płynącą przez Hiszpanię oraz Portugalię. Wina z apelacji nad rzeką są bardzo cenione wśród znawców winiarskich. Panuje tam pozornie niekorzystny dla winogron kontynentalny klimat. Występują tam duże różnice temperatur między nocą a dniem i właśnie to odpowiada za charakterystyczną kwasowość win z Duero. Najważniejszą odmianą Ribera del Duero jest Tempranillo, nazywana tam Tinto Fino lub Tinto del Pais. Prócz Tempranillo uprawiane są tam również Cabernet Sauvignon, Garnacha i Merlot. Nie występują za to wcale białe odmiany winorośli.
Odmiana
Tempranillo to najprawdopodobniej najbardziej znany hiszpański szczep winnej latorośli. Przez wielu znawców uznawany jest za „odpowiedź” na Cabernet Sauvignon. Jego nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa „temprano”, czyli „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania winogron. Do dziś nie udało się ustalić skąd dokładnie pochodzi Tempranillo. Pod względem wielkości upraw zajmuje 4 miejsce na świecie wśród czerwonych odmian oraz 2 w Hiszpanii. Powstają z niego wina odmianowe, a także kupaże z Garnacha lub Greciano, które dodają do intensywnie owocowych cech Tempranillo odrobinę orzeźwiającej cierpkości. W winach odmiany Tempranillo bardzo ważny jest okres ich dojrzewania. Ze względu na długość leżakowania rozróżnia się wina: Crianza, Reserva, Gran Reserva oraz Joven. Wina Tempranillo są niezwykle przystępne w degustacji, wyróżniają się umiarkowaną ilością tanin i niską cierpkością, dzięki czemu polecane są jako pierwszy kontakt z winem dla osób, które dopiero rozpoczynają winiarską przygodę.
Hacienda Zorita Criado en Barrica
Wino zbudowano w 100 % z winogron odmiany Tempranillo. W kieliszku prezentuje ciemno czerwoną barwę z jasno fioletowym odblaskiem. Bukiet zdominowany jest aromatami truskawek, malin oraz wiśni wzbogaconych nutami przypraw korzennych, dębu oraz wanilii, przejętych podczas 12 miesięcy leżakowania w dębowych beczkach. Podniebienie jest soczyście owocowe z wyraźnie zaznaczoną orzeźwiającą kwasowością oraz mocnymi taninami. Idealny towarzysz tradycyjnej kuchni hiszpańskiej i pieczonych mięs.

Hacienda Zorita Abascal Vineyard Reserva Tauber & Wasilewski Credo

Zobacz również...

LE PETIT ETOILE CABERNET SAUVIGNON ORGANIC NON-FERMENTED 0,75L

Wino czerwone

Le Petit Etoile Cabernet Sauvignon Organic Non Fermented

CHATEAU FOMBRAUGE SAINT-EMILION GRAND CRU 0,75L

Wino czerwone

Chateau Fombrauge Saint-Emilion Grand Cru

PAUILLAC DE LYNCH BAGES AOC 0,75L

Wino czerwone

Chateau Lynch Bages Pauillac de Lynch Bages AOC

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa