IMAZ GRAN RESERVA 2017
Producent
Obecnie jedna z najbardziej prestiżowych winnic w Rioja DOCa, El Coto de Rioja została założona w 1970 roku. Wina są znane ze swojej stałej jakości, dzięki czemu ta wiodąca marka win znajduje się na szczycie każdej klasy produkowanych przez siebie win: białe , różowe, Crianza i Reserva. Oferowanie różnych marek w poszczególnych kategoriach jest jedną z cech charakterystycznych El Coto de Rioja. Dzięki temu charakterystycznemu podejściu El Coto znalazło się na szczycie kategorii win Crianza, białych i różowych, podczas gdy Coto de Imaz jest wiodącą marką Rioja DOCa w klasach Reserva i Gran Reserva.
Imaz Gran Reserva to wino Tempranillo Gran Reserva Rioja produkowane w naszej najbardziej wyjątkowej posiadłości El Villar w Rioja Alavesa. To bardzo aromatyczne, eleganckie i złożone wino czerwone produkowane z winogron najwyższej jakości. Odkryj, jak jest wytwarzany, jakie są jego smaki i jakie inne potrawy można mu towarzyszyć!
WINNICA
Do produkcji tego wina wybrano najbardziej wyjątkową winnicę z Finca El Villar w Rioja Alavesa. Finca El Villar położona jest w miejscowości o tej samej nazwie. Winnica Tempranillo położona jest na łagodnie opadających zboczach Sierra Cantabria, na wysokości 617 m. pod względem wysokości gleba tej posiadłości jest wyraźnym przykładem dobrych gleb gliniasto-wapniowych Rioja Alavesa, optymalnych do uprawy winnic produkujących winogrona najwyższej jakości.
Wapienna gleba gliniasta jest przykładem terroir Rioja Alavesa. Charakterystyka gleby sprawia, że idealnie nadaje się do produkcji winogron wysokiej jakości. Wina te charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i średnią kwasowością, a dojrzewanie pozwala uzyskać świeży i zrównoważony produkt.
WINO
Fermentacja przez 25 dni w małych zbiornikach ze stali nierdzewnej, z delikatną maceracją, zapewniającą równowagę pomiędzy ekspresją owoców i terroir. Po fermentacji alkoholowej przeprowadzono fermentację malolaktyczną w nowych dębowych beczkach pochodzenia francuskiego. Przez 24 miesiące leżakowanie odbywało się w nowych beczkach z francuskiego dębu, wybranych przez nasz zespół enologów. Spoczywa w butelce przez minimum 36 miesięcy, aby osiągnąć swoją złożoność, elegancję i finezję.
Wino, które honoruje tradycje Rioja poprzez powolne procesy starzenia i butelkowania. Pełne panowanie oddano charakterowi Tempranillo, wyrażającemu głębokie aromaty czerwonych owoców i lukrecji, tworząc intensywne doświadczenie pełne życia. W trakcie fermentacji produkt został poddany delikatnej maceracji, balansując świeżość owoców z wyrazem winnicy.
WINIFIKACJA & STARZENIE
Fermentowane przez 25 dni w małych kadziach ze stali nierdzewnej i delikatnie macerowane w celu uzyskania zrównoważonej ekspresji owoców i terroir. Po fermentacji alkoholowej wino jest przechowywane w nowych beczkach z dębu francuskiego w celu przeprowadzenia procesu fermentacji malolaktycznej.
Wino dojrzewa przez 24 miesiące w nowych beczkach z francuskiego dębu wybranych przez nasz zespół ekspertów w dziedzinie enologii. Następnie odpoczywa w butelce przez co najmniej 36 miesięcy, gdzie nabiera złożonego, eleganckiego i wyrafinowanego charakteru.
Bardzo intensywna, głęboka rubinowa barwa.
Wino wyróżnia się intensywnością aromatyczną, z wyczuwalnymi aromatami czerwonych owoców (charakterystycznymi dla odmiany tempranillo) na bazie kakao i kawy, połączonymi z aromatami chlebowymi dla dodatkowej złożoności.
Żywe i pełne, z przyjemnym i trwałym posmakiem.
ODMIANA WINOGRON Tempranillo