INICI 2021 DOQ PRIORAT MERUM PRIORATI
Duża rodzinna firma pielęgnująca jakość poprzez posiadanie pojedynczych wyspecjalizowanych winnic. Ich najprostsza Cava leżakuje 18 miesięcy na osadzie.
Region Cava
Większość produkcji Cava odbywa się w regionie Katalonii (Catalunya), a zwłaszcza w Penedes . Wina są w przeważającej mierze wytwarzane tradycyjną metodą , przy pomocy wyjątkowego hiszpańskiego wynalazku, gyropalette. Ten, wprowadzony w Katalonii w latach siedemdziesiątych, jest mechanicznym urządzeniem stosowanym do łamania (obracania) kilku butelek wina jednocześnie. Stał się podstawową metodą masowej produkcji win musujących. Winorośle w wieku od 15 do 20 lat położone są na wysokości 340 m na głębokich, kredowych glebach. Sadzone w gęstości od 2200 do 2500 winorośli na hektar, 35% Xarel.lo, 35% Macabeo i 30% winorośli dają wydajność około 12 000 kg / hektar. Chociaż Penedes to maszynownia Cava (około 95 procent całkowitej produkcji), wino może być legalnie produkowane tylko w ośmiu różnych regionach.
WINNICA Pere Ventura
Prestiżowy dom Cava Pere Ventury został założony w 1992 roku, ale czerpie z dziedzictwa win musujących sięgających głęboko w przeszłość. W rzeczywistości był to pradziadek Pere, który był odpowiedzialny za pierwszą Cava, jaką kiedykolwiek wykonano klasyczną metodą stosowaną w Szampanii, a jego dziadek i ojciec nadal doskonalili swoją technikę wytwarzania Cavasów wyróżniających się i opanowanych.
Odmiany winogron Red Grenache (55%), Carignan (15%), Syrah (15%), Cabernet Sauvignon (15%).
Nazwa pochodzenia Priorat DOQ
„INCI” jak na początku. Korzenie i ziemia. Esencja Priorata. Mocny wyraz charakteru, który jest złożony i urzekający.
Notatka degustacyjna
Jasny, czysty wiśniowo-czerwony kolor z fioletową obwódką. Nos bogaty w czerwone owoce, przywodzące na myśl maliny i czerwone porzeczki, z nutami mineralnymi. W smaku świeże i owocowe, na podniebieniu pozostaje kremowe. Zrównoważone, czerwone owoce ponownie wysuwają się na pierwszy plan, zmieszane z echem wanilii z okresu dojrzewania w dębie. Dojrzałe, aksamitne taniny zapewniają długi, elegancki finisz.
Parowanie jedzenia
Uderzająca świeżość i średnia intensywność aromatu sprawiają, że MERUM PRIORATI INICI jest idealnym winem do towarzyszenia kuropatwy z truflami i leśnymi grzybami, piersi z kaczki z batatami i sosem winogronowym oraz rzemieślniczych serów.
Porcja
Najlepiej smakuje w temperaturze od 15 do 17°C.
Posiada optymalny potencjał starzenia w butelce do siedmiu lat.
Wino o głębokiej wiśniowej czerwieni. W nosie wyłania się kamień z ogniska, który nadaje mu mineralności, wraz z niuansami kwiatowymi, balsamicznymi i anyżowymi. W ustach świeże, bardzo eleganckie i delikatnie mineralne. Dużo świeżych czerwonych owoców, malin i granatu. Dobrze z balansowane, eleganckie i okrągłe. Kremowe i złożone z dymnymi niuansami starzenia w beczce. Wino wyróżnia się intensywnością i elegancją.