Jacquart Mosaique Brut Rose Champagne – AOC Champagne – Francja
„Szampan-jedyne wino, po którego wypiciu kobieta jest nadal piękna”
Madame de Pompadour
Jacquart Mosaique Brut Rose Champagne
Szampania to ponad 30 tysięcy hektarów ziem głównie kredowych ciągnących się wzdłuż 49 równoleżnika. To najdalej na północ wysunięte winnice produkujące wysokogatunkowe wina we Francji. Wiosenne przymrozki, zmienne lata i podstępne jesienie stwarzają potencjalne zagrożenie dla jakości i ilości zbiorów. Co ciekawe, dobrze przepuszczalne kredowe podglebie środkowej Szampanii zapewnia klasycznym odmianom winorośli wystarczającą ochronę przed żywiołami, umożliwiając im produkowanie soku bogatego w kwasy i cukier, niezbędnego do wyrobu wielkich win musujących.
Dominują tu trzy odmiany winorośli:
–pinot noir dający bogate , pełne finezji wino,
–pinot meunier to z kolei krzepki składnik szampana,
–chardonnay dojrzewa wcześniej, dając wyższe plony- jest też mniej wrażliwe na przymrozki ale daje wino świeże o wielkim potencjale aromatycznym i swoją werwa równoważy bogactwo pinot noir.
Kategorie szampana determinuje ilość dodanego w gramach cukru na litr wina tzw. liqueur
I tak mamy szampana od brut zero (bez dodawania liqueur) poprzez brut (1-15g/l) , extra dry, sec , demi-sec aż do deux (ponad 50g/l). Ciekawe , że „sec” znaczy „wytrawny” tymczasem jest to lekko słodki szampan, podobnie „demi-sec” sugeruje wino półwytrawne ale w rzeczywistości termin ten oznacza wino umiarkowanie słodkie czy wręcz słodkie.
Musowanie szampanów pochodzi od rozpuszczonego w winie naturalnego dwutlenku węgla będącego produktem wtórnej fermentacji w butelce , procesu wspomaganego przez niewielki dodatek drożdży i cukru.
Winnica Jacquart to szósty z kolei największy dom szampański , czerpiący swą siłę z 2500 hektarów winnic będących własnością jego członków. To młoda winnica ,założona w 1964 roku w Reims z pięknym godłem bogini Sławy dosiadającej Pegaza.
Winogrona pochodzą z całego obszaru kontrolowanego AOC Champagne od Montagne de Reims przez Valle de la Marne do Cote des Blancs. Firma kładzie duży nacisk na zrównoważony sposób produkcji wina nie używając żadnych środków owadobójczych.Wersja Rose to proporcje szczepowe: 45% Pinot Noir, 34% Chardonnay, 21% Pinot Meunier.
Odcień łososia wsparty świetlistymi pomarańczowo-różowymi niuansami. Nos oferuje subtelne sugestie nut owocowych, pokazując dzikie truskawki, brzoskwinie i kumkwat. Na podniebieniu rozwijają się w gęste, bujne, czerwone i czarne owoce, dodając przy tym uczucie chrupkości. Smukłe wykończenie oparte na perfumach zapewnia pikantną świeżość i pełny solny aromat. Ciekawsze połączenia gastronomiczne to parowanie z doradą grillowaną lub pieczonym kurczakiem z frytkami z batatów.
Ale jak wiadomo z fragmentu znanego wierszyka:
„…A szampana, wie i kiep,
Można w czasie, po i przed.” *
* podobno nie dotyczy tylko czynności jedzenia J