Jeio Bisol Prosecco Rose DOC Brut – Włochy
Region Prosecco Superiore DOCG
Tradycja produkcji wina na obszarze Prosecco sięga czasów pierwszych osadników rzymskich. Jednym z pierwszych dokumentów potwierdzających produkcję białych win na tym obszarze jest ‘Statut Conegliano’ z 1282 roku. Pierwsza pisemna wzmianka, o uprawie prosecco na wzgórzach Conegliano Valdobbiadene, jest dziełem szlachcica Conegliano Francesco Marii Malvolti, który w ósmym numerze ‘dziennika włoskiego’ z 1772 roku mówił o uprawie winorośli na tym obszarze. Od tego okresu renoma win prosecco rosła na całym obszarze Conegliano Valdobbiadene do tego stopnia, że w połowie XIX wieku zaczęto je produkować jako, jedyna apelacje regionu.
Obszar Conegliano Valdobbiadene leży w pagórkowatej okolicy, 50 km od Wenecji i ok 100 km od Dolomitów. Historyczny obszar został ograniczony do zaledwie 15 gmin, dwie z nich nadają jej nazwę Conegliano oraz Valdobbiadene – jedna jest stolicą kulturalną, a druga sercem produkcji. Panuje tutaj unikalny mikroklimat, ze średnią temperaturą w roku 12.3 stopnia celcjusza i ciągłą bryzą, która pozwala winogronom szybko wyschnąć po opadach deszczu. Wysokość wzgórz, waha się od 100 do 500 metrów, gwarantuje dobre różnice temperatury między dniem, a nocą dzięki czemu winogrona mają idealne warunki do rozwoju. Gleba jest bardzo zróżnicowana, jedna część wzgórza została ponownie wymodelowana przez lodowce Dolomitów, powstałe gleby są bogate w glinę oraz tlenki żelaza, w obszarze nienaruszonym przez lodowce, gleby pozostały pochodzenia morskiego, złożone z margli i piaskowca, mniej głębokie i bardziej porowate.
Winnica Bisol
Pięć wieków historii, dwadzieścia jeden pokoleń rodziny i wielka miłość, żony Giovanny Bisol do Desiderio Bisol, która pieszczotliwie nazywała Desiderio ‘Jeio’ – dała początek pięknej historii produkcji wina, Jeio Bisol.
Poświęcenie, pasja, wytrwałość, lojalność wobec ziemi tak hojnej, jak trudnej do pracy, to fundamenty prawdziwej historii, która rozpoczęła się przed wiekami w Santo Stefano di Valdobbiadene, gdzie do dziś znajduje się zabytkowa winnica.
Jeio Bisol Prosecco Rose D.O.C Brut
sol 1542 Jeio Prosecco DOC Rosé przeniesie Cię do historycznego Valdobbiadene, gdzie zakorzeniło się najpopularniejsze włoskie wino musujące. Jeio Prosecco DOC Rosé skomponowane w 85% z winogron Glera i 15% z Pinot Nero metodą Charmat, jest miękkie, musujące i wyraźnie mineralne. Delikatny różowo-koralowy kolor w kieliszku z zachęcającymi aromatami kwiatowymi w połączeniu ze świeżymi nutami cytrusów. Na podniebieniu dość wytrawne, o zwartych bąbelkach i orzeźwiającym finiszu.