Kingfisher Sauvignon Blanc
Region
Nowa Zelandia to wyjątkowe miejsce pod względem przyrodniczym. Wyspa ta charakteryzuje się naturą, niespotykaną nigdzie indziej na świecie, dzięki czemu wszystko, co na niej powstaje jest równie niezwykłe, co ona sama. Mimo że na rynku winiarskim zadebiutowała dopiero w latach 90. XX wieku, to już zdążyła osiągnąć ogromną popularność. Klimat Nowej Zelandii zdominowany jest wpływem zimnego Pacyfiku, przez co kraj przypomina bardziej Francję niż pobliską Australię. Gleby są żyzne i wilgotne, co sprzyja winoroślom, jednak zimy są mroźne a przez cały rok występują duże opady deszczu. Chłodne noce oraz długi okres wegetacyjny pozwala zachować w winogronach wysoką kwasowość, która oddaje w winach niezrównaną świeżość. Nelson jest jednym z najpopularniejszych regionów winiarskich Nowej Zelandii. Znany jest jako najsłoneczniejszy region w kraju, a na miejscu dzisiejszych winnic dawniej rozrastały się sady jabłkowe. Do najpopularniejszych odmian w regionie Nelson należą Sauvignon Blanc oraz Chardonnay.
Odmiana
Sauvignon Blanc to jedna z najbardziej znanych i cenionych odmian winorośli na świecie. Należy do grupy odmian międzynarodowych, ponieważ winnice nią obsadzone można spotkać niemalże w każdym winiarskim kraju. Pod względem wielkości upraw jest drugim najpopularniejszym szczepem na świecie. Pochodzi z Bordeaux, we Francji i odnajduje się wszędzie, gdzie klimat jest choć trochę zbliżony. W Nowej Zelandii odmiana pojawiła się w latach 70. XX wieku jako odmiana proponowana do kupaży ze szczepem Muller-Thurgau. Okazało się jednak, że terroir Nowej Zelandii bardzo odpowiada odmianie Sauvignon Blanc, a wina z niej powstające na wyspie zaczęły zadziwiać krytyków i cały winiarski świat. Dziś Nowa Zelandia bezsprzecznie kojarzy się ze świeżym, aromatycznym Sauvignon Blanc.
Kingfisher Sauvignon Blanc
Kingfisher Sauvignon Blanc reprezentuje wszystko to, co najlepsze w nowozelandzkich winach – intensywną aromatyczność oraz świeżość smaku. Wino wyróżnia się cytrynową barwą z błyszczącymi jasnymi refleksami. W bukiecie dominują aromaty limonki, melona i agrestu. W ustach ujawnia się wspaniała harmonia między orzeźwiającą kwasowością a słodyczą owoców tropikalnych.