Kurtatsch Gewurztraminer – DOC Alto Adige – Włochy
Kurtatsch – rodzinna winnica, terrarystyczne wina, Uprawa od 220-900 m n.p.m. Terroir – najlepsza gleba dla uprawianych szczepów.
Region: ALTO ADIGE/ SUDTIROL
Alto Adige czyli Górna Adyga. Inaczej Südtirol czyli Południowy Tyrol. To tylko pozorna komplikacja, chodzi o ten sam region. Mimo niemieckich nazw, jest to włoski region winiarski, położony w Dolomitach, czyli w południowych Alpach a więc – najwyżej we Włoszech. Trudno porównać go z jakimkolwiek innym miejscem, ludzie tutaj potrafią cieszyć się życiem na naprawdę wysokim poziomie. Wybitne restauracje i słynni kucharze ścigają się w kategorii sztuki życia ze słynnymi na cały świat winiarniami i producentami wina. Południowy Tyrol to w sumie aż 25 gwiazdek przewodnika Michelin (to światowy ewenement, żaden górski region na świecie nie jada tak dobrze) i dziesiątki win ocenianych powyżej 90 punktów. Może za jakość wina odpowiada tu “gwarantowane” 300 słonecznych dni w roku? A może potwierdzone archeologicznie 3000 lat winiarskiej tradycji?
Producent: KELLEREI KURTATSCH
Winiarnia Kurtatsch leży na słynnej “winnej drodze” w dolinach Południowego Tyrolu. To w tych okolicach właśnie archeolodzy znaleźli jedne z najstarszych we Włoszech ślady produkcji wina. Sąsiadująca z najsłynniejszymi winnymi domenami regionu kooperatywa (spółdzielnia) gromadzi aż 190 winiarzy, posiadających winnice rozciągające się od leżącego w dolinie XIII-wiecznego zamku Nussegg aż do hal położonych na wysokości 900 metrów! Oznacza to wielkie zróżnicowanie terroir – od niemal bez przerwy wystawionych na słońce siedlisk właściwych dla win czerwonych, po przewiewne i chłodne – dla białych.
Szczep: GEWURZTRAMINER
Zakładano, że Gewurztraminer najpewniej pochodził od starożytnego szczepu odmiany Traminer a ta od miasta w południowym Tyrolu – Sudtirol. Jednak po wielu sporach uznano, że prawdopodobnie szczep wywodzi się z mutacji odmiany Savagnin Rose, która rosła w Jurze Francuskiej. Kojarzony z Alzacją, ale uprawiany też w takich krajach jak Austria, Niemcy, Włochy a także w Nowym Świecie. Charakteryzuje się specyficznym aromatem owoców liczi, płatków róż, muszkatu, kwiatu jaśminu, gorzkiej pomarańczy, owocem marakui a nawet marmolady pigwowej lub marcepanu. Kwasowość jest zdecydowanie mała lub umiarkowana, więc winiarze unikają fermentacji jabłkowo mlekowej, która pogarsza charakterystykę aromatyczną i obniża i tak niską kwasowość. Często tez po fermentacji pozostaje cukier resztkowy nadając winu słodkiego charakteru. Owoce maja kolor szarawo różowy. Krzaki dają dość niskie plony i są podatne na choroby wirusowe więc wymagają sporo pracy przed zbiorem.
Winiarze często pozostawiają grona na krzakach dość długo aby całkowicie dojrzały a nawet przejrzały.
Wino z łatwością osiąga 14 i więcej % alkoholu. Wina z tego szczepu potrafią mieć wieloletni potencjał starzenia się.
Wino: KURTATSCH GEWURZTRAMINER ALTO ADIGE DOC
Wino wyprodukowano w 100 % z owoców odmiany Gewurztraminer. Ma jasno-słomkową barwę i owocowo-kwiatowy bukiet. Harmonijnie łączą się w nim aromaty płatków białych róż, białej brzoskwini, owocu liczi i egzotycznych przypraw. Na podniebieniu intensywne, lecz nieprzytłaczające z wyraźną mineralnością, która dodaje orzeźwienia. Posmak liczi przeplata się z aromatem kwiatu magnolii.
Owoce sprasowano i poddano zimnej maceracji, a następnie umieszczono w kadziach ze stali nierdzewnej na czas fermentacji. Po fermentacji wino dojrzewa na lekkim osadzie.