Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
ABAFADO BY LAGOALVA 0,75L

Lagoalva Abafado 7Y0 – DO Tejo – Portugalia

Wino białe, Wszystkie, Z Podcastem AROMATYCZNE, OWOCOWE, PEŁNE

Your browser does not support the audio element.

Posiadłość Quinta da Lagoalva jest częścią regionu o wyjątkowym naturalnym pięknie, rozciągającym się na południowym brzegu rzeki Tag. Znajduje się około 2 km od miasta Alpiarça i 11 km od miasta Santarém.

W 1834 roku Quinta da Lagoalva została kupiona przez Henrique Teixeira de Sampayo, pierwszego hrabiego Póvoa. W latach 1841-42 ziemię odziedziczyła jego córka Maria Luisa Noronha de Sampaio, która wyszła za mąż za Domingosa António Marię Pedro de Souza e Holstein, drugiego księcia Palmeli. W związku z tym, w 1846 roku majątek wszedł do domu Palmela.

Od tego czasu i przez pokolenia ziemie te były w rodzinie Palmela, a obecnie należą do spółki Sociedade Agrícola Quinta da Lagoalva de Cima, S.A.

Długa tradycja Quinta da Lagoalva jako producenta wina została poświadczona w 1888 roku, podczas Wystawy Przemysłu Portugalskiego, na której reprezentowana była przez 600 drewnianych beczek.

45 ha winnic Quinta da Lagoalva znajduje się w najlepszych “terroirs” regionu Ribatejo i obejmuje zarówno krajowe, jak i międzynarodowe odmiany winogron o najlepszych cechach do produkcji doskonałych win. Sauvignon Blanc, Alvarinho, Arinto, Fernão Pires, Verdelho, Chardonnay wykorzystywane są do produkcji win białych, podczas gdy Touriga Nacional, Alfrocheiro, TintaRoriz, Cabernet Sauvignon, Shyrah, Tannat i Castelão są niezbędne do produkcji win czerwonych.

Winnice Quinta da Lagoalva korzystają z nowoczesnego systemu produkcji, jakim jest winiarnia, która łączy efektywny proces produkcji wina z dużą wszechstronnością technik enologicznych, opartych na stałym dialogu między modelem “nowego świata” a tradycyjnymi metodami europejskimi.

Dlatego wina Quinta da Lagoalva są wynikiem szczególnego połączenia wyjątkowej filozofii producenta i odmian winorośli o charakterystycznej osobowości wynikającej z mikroklimatu i “terroir” regionu.

Regiony winiarskie regionu leżą nad rzeką Tejo, najdłuższą na Półwyspie Iberyjskim. Żyzne gleby aluwialne od dawna dostarczały miejscowym ludności rekordowych plonów owoców i warzyw, a wino również korzysta z bogactwa rzeki – nie tylko w Portugalii, ale także w środkowej Hiszpanii . W regionie istnieją dwa oficjalne oznaczenia – ogólny Tejo VR i bardziej szczegółowy Tejo DOC. Zostały one nazwane jako takie w 2009 r. – wcześniej były znane odpowiednio jako Ribatejano i Ribatejo.

Ponieważ rzeka jest główną drogą wodną łączącą Madryt z Lizboną, Ribatejo – Tejo od dawna należy do najbogatszych regionów Portugalii. Był to naturalny punkt orientacyjny dla handlowców przemieszczających się między Portugalią a Hiszpanią, więc miał naturalny rynek dla swoich win w średniowieczu i do XIX wieku.

Winorośl posadzona na niżej położonych terenach w pobliżu Tejo cieszy się naturalnym nawadnianiem, co może prowadzić do nadmiernych plonów – często winnice Tejo dają plony przekraczające 5,7 ton / akr (100 hL / ha). W związku z tym region zajmuje drugie miejsce pod względem całkowitej rocznej produkcji wina: duży procent tej produkcji wytwarzają spółdzielnie, a nie pojedyncze gospodarstwa.

Jest to ciepły, suchy obszar – jedyny region śródlądowy w Portugalii. Podobnie jak w sąsiednim Alentejo , najlepsze wina Tejo są przeważnie czerwone. Podobnie jak wiele części Portugalii, winietonowie Tejo patrzą w przyszłość, sadząc międzynarodowe odmiany, takie jak Syrah i Cabernet Sauvignon, oraz tradycyjne odmiany, takie jak Touriga Nacional , Castelão i Trincadeira ; wina są często mieszankami obu rodzajów. W białych winach dominują aromatyczne, delikatnie pikantne Fernão Pires.

Wino: Lagoalva Abafado 7YO

Szczep: Fernao Pires

Po wielu eksperymentach w naszych piwnicach, nasi winiarze wypuścili na rynek to wzmocnione wino. Po delikatnym tłoczeniu i 48-godzinnym leżakowaniu sok jest oczyszczany i dodawana jest do niego brandy. Abafado” dojrzewało przez siedem lat w 5-letnich francuskich beczkach.

To wino, wyprodukowane z Fernão Pires, ma kwiatowy aromat, jest zrównoważone i długotrwałe. Powinno być pite w temperaturze 15ºC z dojrzałymi serami lub deserami.

Enate Cabernet Sauvignon/Merlot – Somontano DO – Hiszpania Lagoalva Reserva tinto – VR Tejo – Portugal

Zobacz również...

LE PETIT ETOILE CHARDONNAY ORGANIC NON-FERMENTED 0,75L

Wino białe

Le Petit Etoile Chardonnay Organic Non Fermented

LE PETIT ETOILE CHARDONNAY ORGANIC NON-FERMENTED SPARKLING 0,75L

Wino białe, Wino musujące

Le Petit Etoile Chardonnay Organic Non Fermented Sparkling

CHATEAU COUTET PREMIER CRU 0,75L

Wino białe

Chateau Coutet Barsac Premier Grand Cru Classe

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa