Laporte Le Bouquet Cabernet Franc
Producent
Domaine Laporte powstała z połączenia dwóch winiarskich rodzin z regionu Sancerre. Winiarnia została założona w 1850 roku w Saint-Satur. Do 1986 roku zarządzana była przez Rene Laporte, pioniera w produkcji win o doskonałej jakości. Następnie firma została odkupiona przez Henriego Bourgeois’a, któremu udało się zachować doskonałą reputację marki i tradycyjną, starą winiarnię. Od samego początku Domaine Laporte cieszy się wspaniałą opinią wśród winiarzy z Doliny Loary. Do firmy należą 74 akry własnych winnic, a flagowa winnica marki uznawana jest za jedną z najlepszych w całej apelacji. Od kilku lat Domaine Laporte skupia się na ekologicznej produkcji wina – jako jedna z niewielu posiada certyfikat BIO. Tworzenie win jest w niej ściśle kontrolowane, od uprawy winogron bez pestycydów, przez winifikację aż do butelkowania wina.
Region
Dolina Loary rozciąga się wzdłuż rzeki Loary, od Muscadet w pobliżu miasta Nantes, aż do regionu Sancerre w północno-środkowej Francji. Tradycja produkcji wina znana jest w tym regionie już od czasów rzymskich. We wczesnym średniowieczu rozpoczęła się ogromna popularność win z Sancerre, które zyskały w Europie opinię trunków o doskonałej jakości. Renoma win z Sancerre wzrosła na tyle, że ich cena zaczęła przewyższać nawet wina produkowane w Bordeaux. W dolinie panuje klimat kontynentalny, zdominowany wpływem rzeki i pobliskiego Oceanu Atlantyckiego. Częste opady deszczu w okresie zbiorów i częste wiosenne przymrozki sprawiają trochę kłopotów winiarzom z Loary. Mimo tego region obfituje w apelacje winiarskie, jest ich w nim aż 87! Większość produkcji winiarskiej zajmują wina białe ze szczepów Chenin Blanc, Melon de Bourgogne i Sauvignon Blanc. Wśród czerwonych win dominuje odmiana Cabernet Franc.
Odmiana
Cabernet Franc pochodzi z Francji, z regionu Bordeaux. W przeszłości, zanim badania DNA stały się codziennością w winiarskim świecie, bywał mylony z odmianami Cabernet Sauvignon oraz Carmenere we Włoszech. Odmiana ta dojrzewa wcześnie i wyróżnia się dużą tolerancją na chłód, dzięki czemu wspaniale przyjął się w regionie Doliny Loary. W klimacie chłodnym i wilgotnym tworzone są z niego wręcz spektakularne wina. Najczęściej Cabernet Franc spotyka się w kupażach, chociaż wina odmianowe także są z niego produkowane. Wina z tej odmiany są lekkie, aromatyczne i o niskim poziomie tanin. W zależności od miejsca uprawy mogą pojawić się takie aromaty, jak porzeczki, truskawki, czekolada, lukrecja, pieprz, wiśnie.
Laporte Le Bouquet Cabernet Franc
Le Bouquet to kolekcja win powstających z ekologicznie uprawianych winogron i za pomocą tradycyjnych metod produkcji.
Wino powstało w 100 % z odmiany Cabernet Franc. W kieliszku prezentuje bordową barwę z fioletowymi refleksami. Bukiet zdominowany jest aromatami czerwonych owoców – truskawki, czerwonej porzeczki i wiśni, które podkreślają nuty przypraw korzennych. Na podniebieniu jest delikatne i świeże z miękkimi garbnikami i owocowym posmakiem.