Laporte Le Rochoy Sancerre
Producent
Domaine Laporte to bardzo znana i ceniona winiarnia z regionu Doliny Loary, która specjalizuje się w produkcji win z certyfikatem BIO z ekologicznie uprawianych winogron. Powstała w 1850 roku w Sancerre i przez kolejne dwa wieki pozostawała w rękach rodziny Laporte. Do 1986 roku zarządzana była przez ikonę winiarstwa z Doliny Loary – Rene Laporte. Był to prawdziwy pionier, który rozsławił swoją winiarnię produkcją wysokiej jakości win niskowydajnych w czasach, gdy w winiarstwie powszechna była nadprodukcja. Jego praca doprowadziła do powstania apelacji Sancerre AOC! Po Rene winiarnię odkupił inny znany winiarz, Henri Bourgeois, który podszedł do swojego nowego nabytku z wielkim szacunkiem. Udało mu się zachować doskonałą reputację wypracowaną przez Rene, a także niezrównaną jakość produkowanych win.
Region
Dolina Loary znana była z produkcji wina już w czasach starożytnych, lecz wzrost jej popularności, jako producenta przypada na wczesne średniowiecze. Wtedy też Sancerre uznawane było za miejsce produkcji najwyższej jakości win w Europie. Wina z Sancerre w pewnym momencie stały się tak sławne, że ich cena przewyższała nawet cenę win z Bordeaux. Region ten zajmuje obszar wzdłuż rzeki Loary od Muscadet do Sancerre w północno-środkowej części kraju. Panuje tam chłodny klimat kontynentalny nakreślony przez duży wpływ rzeki oraz bliskiego Oceanu Atlantyckiego. Temperatury powietrza są niskie, opady deszczu częste (zwłaszcza w porze zbiorów), a wiosną zdarzają się częste przymrozki. Wpływa to na nierówne dojrzewanie gron i finalnie na trudniejsze uzyskanie z nich odpowiednio dobrego i jakościowego wina. Pomimo niesprzyjających warunków uprawy w regionie mieści się aż 87 apelacji winiarskich. Do najważniejszych odmian należą Chenin Blanc, Sauvignon Blanc i Cabernet Franc.
Odmiana
Sauvignon Blanc jest jedną z najważniejszych w świecie winiarskich białą odmianą winorośli. Pod względem wielkości upraw plasuje się na zaszczytnym 2. miejscu. Pochodzi z Bordeaux w Francji, lecz jej uprawy znajdują się w wielu krajach winiarskich na całym świecie: w Kalifornii, Chile, Australii, Nowej Zelandii, Niemczech, Bułgarii, Austrii, Czechach i na Słowacji. Wina odmiany Sauvignon Blanc znane są z wyjątkowej świeżości aromatów i lekkości smaku. Produkowane są z niej głównie wina spokojne, zarówno odmianowe, jak i kupaże. Powstaje z niej również jedno z najsłynniejszych słodkich win świata – Sauternes. W ciepłych rejonach ujawnia aromaty słodkich owoców egzotycznych, a w chłodnych aromaty trawiaste i ziołowe.
Laporte Le Rochoy Sancerre
Laporte Le Rochoy Sancerre powstaje z owoców pochodzących z flagowej winnicy marki – Domaine du Rochoy. Winnica ta uznana jest za najlepszą w apelacji Sancerre AOC ze względu na unikalne terroir. Mieści się na zboczu, gdzie kąt padania słońca jest bardzo korzystny, w ciągu dnia krzewy bardzo szybko znajdują się w pełnym słońcu sprzyjającym dojrzewaniu, a kamienista gleba schładza winorośle podczas nocy.
Wino powstaje w 100 % ze szczepu Sauvignon Blanc. Zanim trafia do butelek dojrzewa przez co najmniej 5 miesięcy w zbiornikach ze stali szlachetnej. Wyróżnia się jasno złot barwą. W bukiecie dominują aromaty cytryny, grejpfruta i świeżych ziół w akompaniamencie nut mineralnych. Na podniebieniu urzekająca mineralna świeżość z nutą cytryny. Finisz jest delikatny lecz trwały.