Le Petit Etoile Chardonnay Organic Non Fermented Sparkling
Producent
Historia Domaines Pierre Chavis swój początek ma w słonecznej Langwedocji Rousillon na południu Francji. W tym malowniczym miejscu spotkało się dwoje miłośników wina – Mathilde Boulachin oraz Pierre Chavin, by połączyć siły i stworzyć wspólnie winnicę o rewolucyjnym charakterze. Pierre jest założycielem winnicy i jej właścicielem, a Mathilde dyrektorem generalnym. Flagowym produktem marki są wina bezalkoholowe, które pomimo braku procentów wciąż zachowują wyjątkowy styl francuskich win i doskonałą jakość. W ofercie winnicy znajdują się także klasyczne wina, młode, przystępne, stylowe i kosmpolityczne, ściśle związane ze swoim terroir. Domaines Pierre Chavin jest liderem w dziedzinie winiarskiej innowacji i wciąż wyprzedza nowe trendy tworząc nieoczekiwane i oryginalne wina. Otwarte podejście do nowoczesności i zrozumienia potrzeb młodych konsumentów pozwoliło odnieść sukces. Wina tworzone są w duchu nowoczesności i z poszanowaniem dla środowiska naturalnego, zyskując coraz większe grono miłośników. Uprawy oparte są na zrównoważonym rozwoju, ochronie ekosystemów i zmniejszeniu śladu węglowego. Krzewy pielęgnowane są za pomocą organicznych środków, a sama winnica może pochwalić się wieloma ekologicznymi certyfikatami. Zrozumienie potrzeb nowoczesnych konsumentów sprawiło, że winiarnia eksportuje swoje produkty na cały świat – od Tokio po Nowy Jork.
Region
Region winiarski Langwedocja-Rousillon leży w południowej Francji. Jest jednym z największych regionów winiarskich świata. Produkcja wina stanowi tam 1/3 produkcji całego kraju! Pierwsze winnice na obszarze regionu pojawiły się już w V wieku p.n.e. za sprawą Greków. Są więc to jedne z najstarszych, tuż obok winnic z Prowansji, nasadzeń we Francji. Region rozciąga się wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego na obszarze 300 kilometrów. Winnice zajmują tam głównie nadmorskie równiny i wąskie doliny górskie. Są to najsuchsze i najcieplejsze rejony Francji, których terroir doskonale wpływa na rozwój winorośli. Uprawiane są tam zarówno międzynarodowe szczepy, takie jak Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc czy Chardonnay, jak i lokalne pochodzące z Doliny Rodanu, np. Grenache, Mourvedre. Najpopularniejszą odmianą w regionie jest Chardonnay, zajmującą 25 % wszystkich upraw.
Odmiana
Chardonnay to najbardziej znany i najczęściej uprawiany biały szczep na świecie. Szczep pochodzi z Francji, a dokładniej z Burgundii. Przypuszcza się, że swoją nazwę zawdzięcza miejscowości Chardonnay. W zależności od miejsca uprawy i metody produkcji z Chardonnay powstają bardzo zróżnicowane wina pod względem stylu i aromatów. Chardonnay z chłodniejszych regionów świata wyróżnia się aromatami zielonych jabłek i rześkim smakiem, natomiast z cieplejszych – oleistą, ciężką konsystencją i aromatami owoców tropikalnych. Z odmiany tej produkowane są wszystkie typy wina, a dzięki dużej zawartości cukru nawet wina likierowe (w Austrii). Jest jednym z głównych szczepów, z których tworzone są prestiżowe francuskie szampany.
Le Petit Etoile Chardonnay Organic Non Fermented Sparkling
Le Petit Etoile Chardonnay Organic Non-Fermented Sparkling to półsłodki bezalkoholowy napój musujący wytwarzany na bazie winogron odmiany Chardonnay. W kieliszku prezentuje blado słomkową szatę i finezyjne, trwałe bąbelki. Bukiet jest połączeniem świeżych aromatów białych kwiatów, jabłka, gruszki, cytrusów i maślanych cukierków. W ustach jest przyjemnie kremowe, zrównoważone posmakiem cytrusów. Finisz jest wyjątkowo świeży i długi. Sprawdzi się jako aperitif i towarzysz lekkich deserów, np. pana cotty lub sałatki owocowej.