Masseria Parione Primitvo – Puglia – Włochy
Region:
Primitivo di Manduria to kluczowe czerwone wino DOC w południowym regionie Apulii we Włoszech . Oprócz standardowych win wytrawnych istnieje również słodka wersja wina: Primitivo di Manduria Dolce Naturale .
Manduria jest duchowym domem Primitivo (nawet jeśli odmiana przybyła tam z Chorwacji). Jest to jedyny obszar winiarski we Włoszech, który specjalizuje się w tej różnorodności.
Obszar produkcji win Primitivo di Manduria rozciąga się na wschód od miasta Taranto, wzdłuż wybrzeża Zatoki Taranto, na około 25 mil (40 km). Jej północne granice wyznacza wieś Francavilla Fontana. Tutejsze terroir jest typowe dla południowej Apulii: gorące, suche i o nietypowej topografii wybrzeża, w większości składającej się z równin opadających bardzo łagodnie do morza.
Winnice są tu starożytne i dzielą ziemię z niekończącymi się gajami oliwnymi. Apulia jest znana jako obfite źródło zarówno oliwy z oliwek (odpowiada za prawie połowę rocznej produkcji Włoch), jak i wina.Na szczęście region zaczyna tracić reputację jako producenta win, które nadają się tylko do blendowania. Jednak głębia i złożoność topowego Primitivo di Manduria zyskuje obecnie międzynarodowe uznanie.
Oznaczenie zostało wprowadzone w 1974 roku, w tym samym czasie co Moscato di Trani i Rosso di Cerignola . Primitivo di Manduria jest więc jednym z najstarszych z około piętnastu DOC na pięcie Włoch. W 2010 roku naturalnie słodka wersja wina Primitivo di Manduria Dolce Naturale przeszła do historii, kiedy stała się pierwszym DOCG w Apulii. To słodkie czerwone wino jest produkowane tylko z bardziej stabilnych klimatycznie roczników, które pozwalają na suszenie owoców na winorośli, zgodnie z wymogami DOCG.
Primitivo , odmiana winorośli, z której powstają te wina, jest bardzo tradycyjna w tej części Włoch; Winogrona tej odmiany o naturalnie ciemnej skórce dają atramentowe, taniczne wina o intensywnym smaku i kolorze. W winach Primitivo często można znaleźć pewną goryczkę, wraz z wyczuwalnymi taninami. Oznacza to, że potrzebują kilku lat w butelce lub beczce, zanim będą dostępne. Primitivo ma swoją nazwę, ponieważ dojrzewa wcześnie (nazwa nie ma nic wspólnego z odmianą lub „prymitywnymi” winami). Dzieli tę cechę z hiszpańskim Tempranillo : temprano oznacza po hiszpańsku „wcześnie”.
Producent:
Winiarnia Familia Castellani znajduje się w gminie Pontedera (prowincja Piza) we włoskim regionie Toskania. Została założona w 1903 roku i od tego czasu jest własnością rodziny Castellani. Obecnie firma jest zarządzana przez Giorgio, Roberto i Piergiorgio Castellani. Sabino Russo jest odpowiedzialny jako enolog. Winnice w obszarze Chianti obejmują 210 hektarów. Są one podzielone między Tenuta di Burchino, Tenuta di Ceppaiano, Tenuta di Santa Lucia, Fattoria di Travalda i Tenuta di Poggio al Casone w obszarze Chianti DOCG (Colline Pisane), a Tenuta di Campomaggio w obszarze Chianti-Classico DOCG. Tenuta di Poggio al Casone, Tenuta di Santa Lucia i Fattoria di Travalda, o powierzchni ponad 50 hektarów, uprawiane są zgodnie z zasadami ekologicznej uprawy winorośli. Uprawiane są czerwone odmiany winorośli Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Canaiolo Nero i Teroldego oraz białe odmiany winorośli Trebbiano Toscano, Vermentino, Traminer, Ciliegiolo, Canaiolo Bianco (Drupeggio) i Viognier.
Do win premium z Toskanii należą Chianti Classico “Campomaggio”, a także wina IGT “Zio Baffa”, “Travalda” (18 miesięcy w barrique, bez filtracji) i “Genius Loci” (12 miesięcy w barrique). Inne wina z obszarów w Toskanii są DOC Maremma Toscana, DOCG Morellino di Scansano, DOCG Brunello di Montalcino i DOCG Vino Nobile di Montepulciano. Wino DOC Salice Salentino pochodzi z Apulii. Włoskie winnice zajmują łącznie około 1000 hektarów. Około 50% winogron pochodzi od winiarzy kontraktowych. Rocznie produkuje się około 25 milionów butelek. Około 90% z nich jest eksportowanych do 46 krajów na całym świecie, w tym do Niemiec, Skandynawii, Chin i USA.
Wino: Masseria Parione Primitivo
Szczep: Primitivo
Ma intensywnie rubinową barwę i charakterystyczny aromat dla win tego szczepu. W bukiecie dominują nuty śliwek, jagód i czarnych wiśni z wanilią, lukrecją i niewielką dozą czekolady w tle. Na podniebieniu przywodzi na myśl marmoladę z jagód, jest intensywne i o wyraźnych taninach wzmacniających przyjemność z degustacji.
Kulinaria: Wspaniale sprawdzi się w połączeniu z wszelkiego rodzaju daniami na bazie makaronu: tagliatelle z polędwiczkami i suszonymi pomidorami, fusilli z panchettą i grillowanym bakłażanem lub klasycznym spaghetti bolognese. Paruje się także z grillowanym i pieczonym czerwonym mięsem, na przykład karkówką w marynacie pomidorowej z czosnkiem i bazylią.