Maycas Reserva Especial Syrah – Valle del Limari – Chile
DOLINA LIMARI
Region Doliny Limari, nazywany w Chile „Zieloną Północą”, to oaza naturalnego piękna i niesamowitych krajobrazów, gdzie pośród winnic znaleźć można też liczne wspaniałe owoce tropikalne jak między innymi papaja, która wraz z doskonałymi winami i słynnym na cały świat Pisco – stała się ikoną tego wyjątkowego.regionu.
Dolina Limari jest jednym z najdalej wysuniętych na północ regionów winiarskich w Chile, zlokalizowanym około 320 kilometrów na północ od jego stolicy – Santiago.
Przez wzgląd na bliskość do równika (Dolina Limari leży na szerokości 30° półkuli południowej) oraz do najbardziej suchej na świecie pustymi Atacama – region ten cechuje z założenia nie tylko gorący klimat, ale i niska wilgotność. Jednak dzięki ukształtowaniu terenu i koryta rzeki Limari, które tworzy przybrzeżne pasma wznoszące się na wysokość nawet 700 metrów nad poziom morza – winnice są chronione przed zimnym wiatrem pędzącym od Pacyfiku, a wąski korytarz idealnie chłodzi winnice unoszącą się na zboczach poranną mgłą, która dodatkowo utrzymuje zbawienną dla tego rejonu wilgotność. Utrzymuje to balans w stosunku do gorących dni, gdy gorące popołudniowe słońce wyłania się znad pasma okalających tę krainę od wschodu Andów.
Z racji znikomej na tej szerokości geograficznej ilości opadów, większość winnic polega w dużej mierze na systemach irygacyjnych, wspomaganych przez okoliczne rzeki oraz świeżą, chłodną wodą spływającą z topniejącego u szczytów Andów lodu.
Jednym z podstawowych szczepów tego regionu jest Chardonnay, które przez wzgląd na stworzony przez ukształtowanie terenu wyjątkowo chłodny jak dla tego położenia klimat, a przede wszystkim zawarty w tamtejszych ziemiach wapień osiąga tak pożądaną przez tutejszych producentów wyjątkową mineralność. Ten niespotykany dla większości chilijskich winnic skład ziemi wynika z aktywności tektonicznej, która wyniosła dawne dno morskie na najwyższe partie Andów, a stamtąd stopniowo przenosiła wapienną ziemię wraz ze spływającym z ich szczytów topniejącym lodem do równin i dolin, na których dziś mieści się większość winnic. Szczepy, które przez wzgląd na ten nietuzinkowy klimat oraz ukształtowanie terenu odnoszą tu największe sukcesy to również Syrah, Carmenere czy Pinot Noir.
Nie dziwi więc również fakt, że to właśnie Dolina Limari jest także ważnym regionem uprawy winogron do produkcji Pisco, napoju alkoholowego, o pochodzenie którego od wieków trwa batalia pomiędzy sąsiadującym z Chile państwem Peru.
Winiarnia Maycas Del Limari
Winiarnia Maycas del Limari to jeden z najznakomitszych przykładów butikowych winnic, o niewielkim areale, gdzie winiarze pieczołowicie dbają o każdy metr rosnących na nim owoców. Ten założony przez największego producenta i eksportera win w Ameryce Południowej i Łacińskiej projekt premium powstał w roku 2005. Wtedy to główny winemaker producenta – Marcelo Papa – ujrzał w zdominowanym dotąd głównie przez twórców Pisco regionie, potencjał dla win premium, a w osobliwym położeniu Doliny Limari – szansę na osiągnięcie wyjątkowych win ze szczepów takich jak Chardonnay, Syrah czy Pinot Noir. Tak właśnie powstała zjawiskowa linia win Maycas.
W języku Inków – kultury, której wpływ obserwujemy wśród wielu aspektów tej linii – Maycas oznacza „grunty rolne”, a kolorystyka, w której przewodzi kolor turkusowy nawiązuje do znalezionego w tym regionie, uznawanego za królewski kamień Inków – kamień turkusu, nazywany też „kamieniem zwycięzców”. Również nietypowa etykieta win Reserva Especial inspirowana jest kalendarzem Inków i wskazuje na upływ czasu od zbioru win, do ich zabutelkowania
Maycas Reserva Especial Syrah
Produkowane jest w 100 % z ręcznie zbieranych owoców szczepu Syrah. Odznacza się intrygującą, purpurową barwą z fioletowymi refleksami. W bukiecie dominują aromaty dojrzałych jagód i słodkich jeżyn z delikatną nutą pieprzu. Na podniebieniu wyczuwalne są jagody i czarne porzeczki. Smak wina jest dobrze zrównoważony między słodyczą a kwasowością, choć ta druga jest wyraźnie zaznaczona. Delikatne taniny i świeży posmak dają przyjemność podczas degustacji.
Wino doskonale komponuje się z pieczonym królikiem, jagnięciną duszoną z warzywami i rozmarynem a także z potrawami opływającymi w gęste, mięsne sosy z dodatkiem warzyw, ziela angielskiego i pieprzu.