Mega Spileo Assyritko
Producent
Marka winiarska Mega Spileo została założona w 2000 roku przez Cavino Winery, winiarnię z doświadczeniem, która działa na Peloponezie od 1985 roku. Winnica Mega Spileo mieści się w miejscowości Lovas nad malowniczym kanionem Vouraikos na wysokości 850 metrów n.p.m. W przeszłości była to winnica klasztorna, o której pierwsze wzmianki pochodzą z 1550 roku. W winnicy pracowali mnisi oraz mieszkańcy okolicznych wiosek, którzy wspólnie pracowali nad pielęgnacją winorośli, zbiorami i produkcją wina. Klasztor stopniowo zaczęto opuszczać w latach 80. XX wieku i wtedy też zaprzestano produkcji wina. Dziś winnica obsadzona jest zarówno lokalnymi, jak i międzynarodowymi odmianami winorośli, m.in. Mavrodaphne, Mavro Kalavritino, Cabernet Sauvignon, Syrah, Assyrtiko, Lagorthi.
Region
Na terroir obszaru Achaia w Peloponezie składają się chłodne lata z morską bryzą napływającą z nad kanionu oraz łagodne zimy z umiarkowanymi opadami śniegu i deszczu. Zapewniają one wyjątkowo korzystne warunki dla winnicy. Peloponez uważany jest za najstarszy region winiarski Grecji i jeden z najbardziej sprzyjających uprawie winorośli. Klimat tam podchodzi pod śródziemnomorski – lata są długie i gorące a zimy łagodne. Teren pokryty jest licznymi wzniesieniami, pagórkami i kanionami dzięki czemu na obszarze całego Peloponezu znajduje się wiele różnych mikroklimatów o odmiennych cechach terroir.
Mega Spileo Assyritko
Assyritko to jedna z najpopularniejszych greckich białych odmian winorośli. Pochodzi z Santorini, lecz obecnie winnice tej odmiany znajdują się w całej Grecji. Mega Spileo Assyritko to wino o słomkowej barwie i świeżym bukiecie zdominowanym aromatem cytrusów. W tle wyczuwalne są także nuty ziołowe, brzoskwinia oraz nuty mineralne. Na podniebieniu jest wyraziste i soczyście owocowe.